Više od 20 miliona evra za unapređenje IT i nauke u Srbiji Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 15. 11. 2017. 13:06:36

Ugovori za realizaciju tri projekta, vrednih više od 20 miliona evra, za unapređenje IT i naučno-istraživačke infrastrukture u Srbiji, potpisani su u Beogradu u prisustvu predsednice vlade Ane Brnabić.

komp

Reč je o ugovorima za izgradnju lamele Elektronskog fakulteta u Nišu, Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Nišu, kao i zgrade za projekat “Verokio” Instituta za fiziku u Beogradu.

Projekti se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke, a izgradnja sva tri objekta trebalo bi da počne krajem prvog kvartala naredne godine.

Parafe na ugovore stavili su ministar prosvete Mladen Šarčević, ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor Instituta za fiziku Aleksandar Bogojević.

Predsednica vlade Ana Brnabić rekla je da je potpisivanje tri ugovora još jedan korak napred i da su projekti na koje se ugovori odnose važni za nauku, obrazovanje, digitalizaciju, ali i za našu građevinsku industriju i BDP Srbije.

„Važno je da završavamo posao, da počinjemo projekte i da ih završavamo, jer smo toliko dugo imali praksu da nešto počnemo, a da to ne završavamo“, podvukla je predsednica vlade.

Kako je rekla, lamela Elektronskog fakulteta u Nišu bila je predviđena originalnim projektom iz 1975. godine, ali nikada nije počela gradnja.

Ona je zahvalila svim partnerima, pre svega Evropskoj investicionoj banci, iz čijih se kredita projekti finansiraju, što, kako je rekla, pokazuje blisku saradnju sa EU na raznim segmentima razvoja društva.

Uputila je zahvalnost predstavnicima Niša i Elektronskog fakulteta iz tog grada, kao i Institutu za fiziku u Beogradu.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović kazao je da je danas veliki dan za Niš, jer se posle nekoliko decenija realizuje veliki važan projekat, vredan 1,8 milijardi dinara.

„Nije vrednost samo u novcu, već u činjenici da se ulaže u nauku, obrazovanje, naučno-istraživački rad, u ljude, znanje i pamet, koji su naša predsnost“, rekao je Bulatović.

Direktor Insituta za fiziku Aleksandar Bogojević kazao je da će projekat “Verikio” jedan od prioriteta Vlade Srbije I biće realizovan sa svetkim insitucijama, poput laboratorije CERN.

Veriokio je, pojasnio je, bio čuveni italijanski vajar i slikar, čiji su učenici bili Leonardo da Vinči, Botičeli i drugi.

“Veriokio radionica je najbolja škola svih vremena, a i naš je cilj da budemo fabrika genija. Čast nam je što je država imala viziju i hrabrost da pokuša da ostvari cilj sa nama, a na nama je da pokažemo da nije pogrešila”, rekao je Bogojević.

Radovi na izgradnji lamele Elektronskog fakulteta i NTP u Nišu i projekta Verikio, deo su podrške Vlade Srbije i Saveta za inovaciono preduzetništvo i IT razvoju i naučne infratrsukture u Srbiji.

Pored ova tri, planirana je i realizacija još četiri projekta, od kojih su dva već počela – izgradnja NTP u Novom Sadu i tender za izradu projekta za novu zgradu Instituta Biosens u Novom Sadu, dok će dva tek biti pokrenuta – nova zgrada FON-a u Beogradu i zgrada za obrazovanje IT inženjera u Beogradu.

Ukupna vrednost sedam projekata veća je od 50 miliona evra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura -2°C

Slab sneg

Subota
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana