Više od 20 kineskih kompanija traži partnere u Srbiji Tanjug, Studio B

EkonomijaEkonomija Pocetna 13. 04. 2018. 13:07:39

U Privrednoj komori Srbije je održan Investiciono-trgovinski forum Srbije i Kine na kome je učestvovalo više od 20 kineskih kompanija i oko 30 preduzetnika i 80 srpskih kompanija, na kome je poručeno da su kineski privrednici dobrodošli u Srbiju.

pks23122014

Predstavnici Ministarstva privrede su pozvali kineske kompanije da učestvuju u privatizaciji preostalih 120 preduzeća iz privatizacionog portvelja tog ministarstva.

PKS, Ambasada Kine u Srbiji i kineski Savet za promociju saradnje jug-jug (CPŠC) organizovali su B2B (biznis tu biznis) sastanke privrednika.

Kineske kompanije zainteresovane su za saradnju sa srpskim partnerima u oblastima IKT,  životne sredine i održviog razvoja, elektro industrije, tekstilne industrije, farmaceutske i industrije medicinske opreme, poljoprivrede, obrazovanje, nekretnina, usluga, infrastrkture, građevine, prerađivačke  indsutrije, finansija, pravnih usluga i turizma.         Za njih je održana prezentacija „Srbija, Vaša sledeća  investiciona destinacija“.

Ambasador Kine Li Mančang je poručio kineskim kompanijama „dobrodošli u našu oprijateljsku zemlju Srbiju“ i istakao da su u prethodnih nekoliko godina odnosi Kine i Srbije dostigli najviši nivo.            „Naša saradnja je veoma plodna. Otvorena je i avio između Srbije i Kine, ali preko Praga i sada razgovramo i direktnoj  avioliniji, koja će uskoro biti uvedena“.

Li je naglasio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić daje veliki doprinos unapređenju saradnje Srbije i Kine i podsetio da je Srbija rekorder u ovom regionu kada je reč o toj saradnji.

Podsetio je da je Srbija prva uvela bezvizni režim nakon čega su za tim primerom krenule i BiH, Albanija i Crna Gora. „Srbija je uvek korak napred u odnosu na druge zmelje kada je reč o razvoju saradnje sa Kinom.

Pomoćnik ministra privede Dragan Ugrčić je poželeo dobrodošlicu kineskim kompanijama i istakao da su politički odnosi dve zemlje na istorijski najvišem nivou i da je ekonomska saradnja iz godine u godinu sve bolja.  „Kina je već godinama najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbije na azijskom kontinentu, a naša međusobna trgovina beleži konstantan rast. Prostora za unapređenje spoljnotrgovinske razmene ima, a upravo je današnja poseta kineskog Saveta za promociju saradnje jug – jug prilika da se u ovoj oblasti napravi korak dalje“. On je pozvao kineske privrednike da ulažu u Srbiju i naglasio da je Srbija najbolja zemlja za investiranje u ovom delu Evrope.

„Ne samo da imamo odličan geografski položžaj, već investitori mogu da računaju i na brojne sporazume o slobodnoj trgovini i preferencijalni izvoz robe iz Srbije u, primera radi, zemlje Evropske unije, zemlje EFTA i CEFTA sporazuma, zatim sa Ruskom Federacijom, Belorusijom i Kazahstanom, kao i Turskom“.

Istakao je da investitori mogu da računaju i na podršku Vlade Srbije, koja je već dokazala da je posvećena reformama, otklanjanju barijera i kreiranju što boljeg poslovnog ambijenta.  „Značajnim promenama investicionog okvira Vlada Srbije je predvidela i podsticaje u vidu bespovratnih sredstava ili oslobađanja od carinskih dažbina pod određenim uslovima, kako za ulaganja u nove proizvodne kapacitete, tako i za širenje postojećeg poslovanja“.

Ministarstvo privrede pomažže i opšštinama i gradovima da opreme industrijske zone kako bi bile ššto atraktivnije za investitore, a malim i srednjim preduzećima omogućavamo različite vidove podršške kako bi u privrednom lancu bili jošš jači dobavljači i partneri, dodao je Ugrčić.

Savet za promociju saradnje jug-jug savetodavno je telo koje deluje pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova Kina, a svom članstvu ima više od  90 bivših diplomata i oko 120 kompanija. Predsednik tog saveta Lju Sinhu je rekao da će u Srbiji biti tri dana i da će zatim otići u Slovačku da se upoznaju sa njihovim tržištem.

On je zahvalio PKS na organizaciji biznis foruma u Srbiji i naglasio da je Srbija ovde prva ostvarila stratško partnerstvo sa Kinom i prva blakanska zemlja koja je u okviru inicijative Pojas i put potpisala memorandum o razumevanju.“Naše zemlje imaju i dalje veliki prostor za razvoj i veliku perspektivu“.

Naveo je da su glavne oblasti za unapređenje industrijska proizvodnja, infrastruktura i poljoprivreda, kao i da bi kineska tehnologija mogla da se prenese u Srbiju.

Lju je rekao da će sutra sa delegacijom kineskih kompanija posetiti lokaciju za izgradnju srpsko-kinskog industrijskog parka u Borči, koji će graditi kineska kompanija CRBC.

On je potvrdio Tanjugu da su u pitanju kompanije koj će biti prisutne u budućem industrijskom parku u Beogradu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana