Video nadzor u psihijatrijskim ustanovama da bude zakonit Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 15. 08. 2017. 14:09:02

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić apelovao je na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se video nadzor u ustanovama psihijatrijskog tipa uvodi i da funkcioniše na zakonit način, a da pacijentima bude obezbeđen human odnos.

depresija22012015

Poverenik je prethodno obavio nadzor nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti na Klinici za psihijatriju KCS, a nakon što je deo zaposlenih izneo primedbe na etičke, stručne i pravne implikacije obrade podataka o ličnosti putem video nadzora.

U predstavci upućenoj Povereniku deo zaposlenih je naveo da je posebno značajno pitanje koristi takvog nadzora nad pacijentima u odnosu na moguće neželjene pojave, navodeć kao primer da se takav nadzor ne sprovodi na VMA jer psihijatri o tome imaju negativan stav.

Poverenik u pismu ministru navodi da je u postupku nadzora, a po predstavci dela zaposlenih, utvrđeno da su kamere sistema video nadzora postavljene u svim prostorijama u kojima borave pacijenti, uključujući sobe, prostorije za dnevni boravak, prostorije za radnu terapiju i hodnike, čak, što je posebno delikatno, i u unutrašnjosti toaleta.

Kao svrha ovakve obrade navedena je bezbednosna prevencija, sprečavanje samopovređivanja, sprečavanje da pacijenti drugim licima nanesu povrede i zaštita imovine Kliničkog centra, a potom i dokazivanje u slučaju incidentnih događaja, dok je kao pravni osnov za video nadzor naveden Zakon o privatnom obezbeđenju.

Poverenik, međutim, ocenjuje da je direktno suprotna tom cilju činjenica da niko od medicinskog osoblja u realnom vremenu ne prati sliku sa kamera niti je za to zadužen.

Problematičan  je i pravni osnov, tvrdi Poverenik, a s obzirom da pacijenti nisu prethodno upoznati sa video nadzorom, a da Klinički centar ne poseduje akte koji se odnose na procenu rizika.

Proverom tokom nadzora u prethodne dve godine Poverenik je u više psihijatrijskih ustanova uočio vrlo neusklađenu i raznoliku praksu u vezi s video nadzorom, pa tako u pismu ministru zdravlja pominje da, za razliku od VMA, u kojoj se video nadzor ne vrši, u nekim drugim ustanovama, poput Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti „Sveti vračevi“ u Novom Kneževcu, video nadzor se sprovodi.

Međutim, pacijenti su prethodno upoznati sa postojanjem sistema, a medicinsko osoblje kontinuirano prati sliku sa kamera, napominje Šabić, te dodaje da su u toj bolnici kamere postavljene u delovima objekta u kojima su smešteni pacijenti koji su opasni po sebe i okolinu, sa akutnim stanjima, kao i novi pacijenti za koje je potrebna posebna procena, dok druge prostorije nisu pod video nadzorom, posebno ne one čije bi snimanje predstavlja grubo zadiranje u privatnost.

Poverenik smatra da je nužno obezbediti zakonitu, svrsishodnu i ujednačenu praksu, uvek imajući u vidu činjenicu da pacijenti sa mentalnim smetnjama u skladu sa Zakonom o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama imaju i zadržavaju, u svim konkretnim okolnostima, pravo na human tretman i poštovanje dostojanstva uključujući i pravo na privatnost, i očekuje od ministarstva preduzimanje mera kojima će to biti obezbeđeno

One Response to “Video nadzor u psihijatrijskim ustanovama da bude zakonit”

  1. CTEBA kaže:

    Vec duze godina radim na poslovima elektronskog nadzora I obezbedjenja bolnica svih kategorija. Izuzetna paznja se posvecuje privatnosti pacijenata bez obzira na bolnicu, ali isto tako se vodi racuna I o sigurnosti pacijenata. Postavljanje kamera u WC-u je normalna stvar, pod uslovom da se kamere non-stop prate samo od strane medicinskog osoblja a ne sluzbe obezbedjenja. jedna trecina samoubistava u psihijatriskim bonicama je izvrsena u WC-u. KAmere se postavljaju da bi se sprecila ta samoubistva. Vecinom su snimaci I monitori sistema za obezbedjenje psihijatriski bolesnika odvojeni ili ne dostupni fizickom obezbedjenju bolnice u normalnim uslovima. Ako dodje do neke kriticne situacije medicinski radnik moze da porebaci pracenje kamera na sluzbu obezbedjenja.
    Kod nas je problem sto se sve obavlja samo preko jednog sistema koji omogucava pristup podacima o privatnosti ne medicinskom osoblju. ( Informacije o pacijentu koji se nalazi u izolacionoj sobi govore dosta o njegovom stanju I takve informacije ne bi smele biti dostupne tamo nekom radniku obezbedjenja)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Utorak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana