Vesić: Zgrada Jevrejskog kulturnog centra biće obnovljena

BeogradBeograd Pocetna 24. 05. 2018. 16:58:22

Gradski menadžer Goran Vesić obišao je danas novoformirani Jevrejski kulturni centar u nekadašnjoj zgradi bioskopa „Reks” u Jevrejskoj ulici 16.
Vesić je podsetio da je zgrada u kojoj je sadašnji Jevrejski kulturni centar stara 95 godina i da je po novousvojenom zakonu za otklanjanje posledica Holokausta vraćena jevrejskoj zajednici.

jevrejski-kulturni-centar-bi

foto Beoinfo

– Ona će u narednom periodu biti obnovljena i tako ćemo dobiti novo mesto na kome će se dešavati značajni događaji na kulturnoj sceni Beograda. Želim da podsetim da su Jevreji već pet vekova prisutni u našem društvu, dali su značajan doprinos razvoju srpskog društva i nikada se nismo razdvajali. Samo neki od njih su Oskar Davičo, Danilo Kiš, Stanislav Vinaver, Geca Kon, Pavle Bihali, a ima ih još mnogo koji su dali značajan doprinos srpkoj kulturi. Posle Drugog svetskog rata, jevrejska zajednica je skoro nestala iz života grada i danas sam srećan što smo u poslednje četiri godine mnogo toga uradili da jevrejska zajednica ponovo zauzme svoje mesto u našem društvu – kazao je Goran Vesić.

Gradski menadžer je podsetio da je pored zakona za otklanjanje posledica Holokausta koji je Srbija prva sprovela u Evropi, pred usvajanjem i zakon o Starom sajmištu.

– To znači da do kraja godine možemo imati i konkurs za idejno rešenje koji će nam omogućiti da sledeće godine počnemo da radimo na pretvaranju Starog sajmišta u memorijalni centar i verujem da se Srbija na pravi način odužila jevrejskoj zajednici i pokazala da želi da Jevreji ponovo postanu važan deo našeg društva. Podsetiću da je u našem društvu bilo umetnika, bankara, političara, ministara, guvernera i mnogih drugih važnih ličnosti iz redova jevrejske zajednice i da u Srbiji nije bilo antisemitizma, ali da su Jevreji stradali tokom okupacije kao i svuda u Evropi. Mi zato imamo obavezu da tu nepravdu ispravimo, sačuvamo sećanje na njih i njihovim potomcima omogućimo da čuvaju sećanje na svoju i srpsku kulturu – istakao je Vesić.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić zahavlio je gradskom menadžeru na dosadašnjem angažovanju i naglasio da se radi o još jednoj sistemskoj meri kojom se unapređuje položaj jevrejske zajednice.

– Podršku uživamo i od predsednika republike, i od Vlade Republike Srbije, ali i Grada Beograda, i ovo je još jedna sistemska mera. Naše kulture su jako isprepletane i ovo mesto ćemo obnoviti tako da u punoj meri bude vidljiva fuzija i jevrejske i srpske  kulture tokom 500 godina zajedničke istorije. To ćemo učiniti uz pomoć naših vrhunskih umetnika, počev od Egona Savina, preko Nade Blam, Seke Sabljić, Predraga Ejdusa, Sandre Belić i mnogih drugih, i ovaj prostor će ponovo oživeti. Prvo ćemo napraviti rekonstrukciju, a onda ćemo zajednički raditi programe koji će biti i deo gradske ponude. Veoma sam srećan što vraćamo deo jevrejskog života u Beograd i što prvi put imamo mogućnost da revitalizujemo našu zajednicu i uključimo je u život Beograda i Srbije – kazao je Medić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 29°C

Pretežno vedro

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana