Vesić: Vasko Popa uskoro na Tašmajdanu Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 10. 10. 2018. 15:03:37

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je zajedničku inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, Udruženja književnika Srbije i „Večernjih novosti” da se podigne spomenik pesniku Vasku Popi u restoranu „Poslednja šansa” u Tašmajdanskom parku.

Komisija-za-spomenike-i-nazive-trgova-i-ulica

Ova odluka naći će se već danas na Gradskom veću, a sutra pred skupštinskim odbornicima.

Popa je živeo preko puta Tašmajdana i svoje dane provodio u poznatom gradskom restoranu „Poslednja šansa”. Odatle je potekla ideja za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokalu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme.

Kako je Vesić rekao za „Večernje novosti”, Vasko Popa je jedan od utemeljivača moderne poezije u Srbiji i svojom poetikom obogatio je pesnički jezik u svetskoj književnosti i na taj način uvećao ugled srpske kulture u svetu.

– Poezija Vaska Pope pronalazi svoje uporište u identitetu srpskog naroda kroz vekove, pre svega vezujući se za neprolazne simbole Beograda – smatra zamenik gradonačelnika.

Inicijativa da velikan srpske poezije dobije obeležje u glavnom gradu, uz spomen-ploču na zgradi u kojoj je živeo, na početku Bulevara kralja Aleksandra podignutu u akciji „Večernjih novosti” i Ministarstva kulture „Vratimo dug piscima”, prošle godine potekla je od Udruženja književnika Srbije i pesnika Milovana Vitezovića.

Popa je ostavio neizbrisiv trag u svetskoj poeziji zbirkama „Kora”, „Nepočin-polje”, „Sporedno nebo”, „Uspravna zemlja”, „Kuća nasred druma”, „Živo meso”, „Vučja so”, „Rez” i antologijama „Od zlata jabuka”, „Urnebesnik” i „Ponoćno sunce”.

Tokom stvaralački bogatog, ali kratkog života bio je jedan od naših najuvaženijih pesnika u svetu i to ostao do današnjeg dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 18°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana