Vesić: Onaj ko nelegalno gradi krade od države Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 22. 08. 2018. 16:10:31

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će uputiti pismo Javnobeležničkoj komori i Ministarstvu pravde u kojem će zatražiti da notari više ne overavaju ugovore na osnovu potvrde o tome da je neko ušao u proces legalizacija, već samo ugovore za objekte za koje postoji građevinska dozvola, odnosno rešenje o ozakonjenju.

naselje-divlja-gradnja-greb

To je, istakao je, jedan od načina da se stane ne put bespravnoj gradnji.

„Zatražiću da ne overavaju ugovore koji su posledica krivičnih dela, jer ako je neko gradio bespravno, to je krvično delo. Mogu da overavaju samo ugovore za koje postoji zakonsko rešenje o ozakonjenju ili građevinska dozvola“, rekao je Vesić odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa suzbijanjem „divlje gradnje“.

Naveo je da Grad priprema niz predloga, izmena pojedinih zakona, izmena gradskih odluka, kao i predloga za kontakt sa određenim insitucijama.

Kako je rekao, institiraće se na tome da javna preduzeća, republička i gradska, imaju odgovornost da ne smeju da priključe nelegalne objekte na infrastrukturu, kao i na ukrštanju podataka, kako različite institucije ne bi imale različite podatke.

Vesić je podsetio da je bespravna gradnja sistemski problem, koji u Srbiji postoji već decenijama, a da bez rešenja tog problema Srbija neće postati odgovorno i uređeno društvo.

U tome, kako je rekao, moraju svi da učesvuju, i vlada i ministarstva, tužilaštvo, grad, građani, ali i mediji.

Dodao je da posle svakog pisanja medija o konkretnim slučajevima, inspekcija odmah izlazi na teren i vrši proveru.

„Oni koji nelegalno grade kradu od države, ne plaćaju doprinose za građevinsko zemljište, a varaju i građane koji kupuju nelegalne objekte. A, pitanje je i da li su ti nelegalni objekti sigurni“, rekao je zamenik gradonačelnika.

Na konstataciju da se dešava da inspekcija izađe na teren, zabrani radove, ali se investitor ipak vrati i nastavi sa gradnjom, Vesić kaže da je problem u tome što se ništa ne dešava, nakon što inspekcija postavi traku i podnese prijavu protiv onoga ko gradi i da bi drugi državni organi tada trebalo da preduzmu mere iz njihove nadležnosti.

„Zato je važna sinhronizacija, to je slećei korak. Ne želim nikoga da optužujem, ovo je društveni problem. Ne kažem da je bilo ko kriv za ovo što se dešava, ali tom zlu moramo da stanemo na put, to ne sme da se radi“, zaključio je Vesić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 12°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana