Vesić: Glavni adut na izborima su nam postignuti rezultati Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 04. 12. 2017. 12:44:40

Glavni aduti vladajuće stranke na predstojećim izborima u Beogradu postignuti su rezultati na planskom razvoju grada, „spuštanju“ grada na reke, stabilizaciji finansija i ulaganju u periferne delove grada, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

vesic-printskrin-stb-1004

On je za „Večernje novosti“ rekao da bi voleo da na izborima kandidat bude i bivši gradonačelnik Dragan Đilas, jer bi to značilo upoređivanje rezultata dve vlasti.   „Za vreme njegovog mandata, Beograd put godišnje je pravio gubitak od milijardu dinara, a danas je 500 miliona u plusu. BVK bio je pre 2013. godine sa pet miliona dobiti, a danas posluje sa 510 miliona profita. Čistoća je u vreme DS godišnje imala 33 miliona dobiti, a danas je u plusu 962 miliona. Razlika je nemerljiva“, navodi Vesić. Dodaje, da pod aktuelnom upravom javna preduzeća prave dobitak oko pet milijardi dinara godišnje, što je novac koji idu u budžet grada.  „U Đilasovo vreme smo imali šezdesetak gradilišta, a danas ih imamo 1.100“, naglašava Vesić.

Na pitanje koji su glavni aduti vladajuće stranke za izbore u Beogradu, Vesić kaže da je u prethodne četitri godine planski zacrtan plan razvoja grada.  „Zaslugom tima koji je vodio Beorgad, a čiji smo deo i Mali i ja promenili smo pređašnji pravac širenja od centra ka periferiji što se oduvek radilo. Mi smo Beograd spustili na reke, svi naši veliki projekti su uz obalu, od Luke Beograd, ‘trećeg Beorgada’, Makiškog polja, Bloka 18 i naravno ‘Beograda na vodi’ „, kaže Vesić.

Pored toga, dodaje, stabilizovane su finansije, vraćeno je oko 400 miliona evra duga koji je napravila prethodna vlast, stabilizovana su javna predzueća. „Imamo mnogo više novca da rešavamo problem infrastrukture u delovima grada gde nedostaju vodovod, kanalizacija, putevi. Smatram veoma značajnim što nema prigradske opštine ili sela u kojima grad nešto nije uradio“, naglašava Vesić.

Ova gradska vlast, ocenjuje Vesić, biće upamćena po tome što je Beograd  postao grad kranova. „Svaki uloženi evro kroz građevinsku industriju multiplicira se kroz BDP tri puta. Izdali smo građevinskih dozvola za milion kvadrata. To su milijarde evra investicija, a zahvaljujući svemu tome, otvaraju se nova radna mesta“, rekao je Vesić.

Podseća, da prvi put u Beogradu ima manje od 100.000 nezaposlenih – 89.000.  „Svi me u inostranstvu pitaju za ‘Beograd na vodi’. To je neverovatan mamac koji privlači velike svetske kompanije. Uspešna spoljna politika i sigurnost utiču i na porast broja turista. Prošle godine je zabeležen dolazak 730.000 ljudi, a ove godine ćemo imati 20 odsto više“, navodi Vesić.

Gradski menadžer istakao je i problem sve većeg broja automobila u prestonici, te najavio da će odgovor grada biti gradnja kružnih tokova. „U Beogradu se svakog meseca registruje 4.000 novih automobila, na kraju godine imaćemo ih oko 750.000. To je ogroman pritisak na saobraćajnice i zato ubrzano radimo studiju kružnih tokova. Imaćemo i kod TC Ušće kružni tok, a to bi bilo rešenje i za ugao Save Maškovića i Bulevara oslobođenja“, rekao je Vesić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana