Vesić: Nastavljamo rekonstrukcije gradskih ulica i širimo centralnu pešačku zonu Studio B

BeogradBeograd Pocetna 14. 09. 2018. 10:36:50

Rekonstrukcija Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića počinje sledećeg četvrtka od Ulice neznanog junaka do Muzeja „25. maj”. Drugi deo te ulice, od muzeja prema Mostaru biće urađen naredne godine, najavio je za „Studio B” zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

vesic-studio-b-sanja-bi

– Mi smo završili radove u gornjem delu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića, od Ulice neznanog junaka prema Belom dvoru, a sada se radi Ulica Baje Pivljanina prema Rakovici – pojasnio je Vesić.

Prema njegivim rečima, Topličin venac će početi da se radi sledećeg petka i taj posao će biti obavljen u dve faze.

– U prvoj fazi biće urađena rekonstrukcija svih ulica oko Topličinog venca, a na proleće kreće i rekonstukcija Parka vojvode Vuka. Topličin venac će delimično biti zatvoren za saobraćaj, uvažili smo neke zahteve građana koji su tražili da ne budu sve ulice zatvorene i bili su u pravu. Biće svuda zona usporenog saobraćaja, što znači da će se voziti deset kilometara na sat. Konačno će Park vojvode Vuka, koji je na lepom mestu, biti uređen kao pravi park – naglasio je Vesić.

U tom delu grada će se, dodao je Vesić, proširiti deo pešačke zone, tako da će konačno čitav taj krug biti zatvoren, što je i nastavak rekonstrukcije centralne gradske zone.

Zamenik gradonačelnika je rekao da rekonstrukcija gornjeg dela Skadarlije počinje 15. oktobra.

– Stari kamen, originalan, koji je postavljen šezdesetih godina prošlog veka će biti vraćen. Ukoliko bude nedostajalo materijala za popločavanje, kupićemo isti kamen iz jednog grčkog kamenoloma. Imaćemo orginalnu vrednost, jer je Beograd šezdesetih za potrebe popločavanja Skadarlije kupio materijal baš iz tog kamenoloma – zaključio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je, gostujući u Jutarnjem programu Studija B, da će država na svaki način sprečiti bespravnu gradnju i nastaviti obračun sa građevinskom mafijom . Bespravni graditelji nisu jači od države i u saradnji sa svim nadležnim institucijama kažnjavaćemo odgovorne, kaže Vesić. On je osudio napad  na gradjanina koji je prijavio bespravnu gradnju u ulici Vojvode Vlahovića i istakao da se nada da će napadač biti uhapšen.

 

 „Železnice Srbije” dužne da obezbede eksponate Železničkog muzeja

Jedini koji su odgovorni za ono što se desilo u ložionici nekadašnje Glavne železničke stanice su „Železnice Srbije”. One su bile dužne da obezbede tu imovinu, kazao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, gostujući u Jutarnjem programu „Studija B”.

– Radi se o vrednim muzejskim eksponatima i ja ne znam zašto oni nisu dobro čuvani. „Železnice” su jedine odgovorne, jer Železnički muzej pripada njima, a to su upravo njegovi eksponati i svako drugo prebacivanje odgovornosti na bilo koga drugog je samo skidanje odgovornosti sa onih koji su zapravo krivi što se ovo dogodilo – kazao je Vesić.

On je precizirao da je juče tim povodom održan sastanak na kome je posredovao Grad Beograd.

– Grad Beograd nema nikakve veze sa tim događajem, ali smo bili tu zajedno sa preduzećima „Beograd na vodi” i „Železnice” i tada je dogovoreno da „Železnice” obezbede prostor, što je i trebalo od početka da bude urađeno, a da će Muzej nauke i tehnike zajedno sa Železničkim muzejom napraviti projekat rekonstrukcije lokomotiva kako bi one bile vraćene u prvobitno stanje i sačuvane kao vredni muzejski eksponati – kazao je Goran Vesić, istakavši da preduzeće „Beograd na vodi” nema nikakve veze sa imovinom Železničkog muzeja niti imaju ikakve veze sa tom parcelom.

Zamenik gradonačelnika naglasio je da se radi o skandaloznom događaju i upozorio da ovo nije prvi put da se nasilje događa nad kulturnim dobrima.

– Nestajale su i statua Milice Rakić, biste sa Kalemegdana, postoji organizovana mafija koja se bavi krađom spomenika, pretapa ih i prodaje. Mi smo nekoliko puta tražili i mislim da je vreme da se uvede novo krivično delo – oštećenje kulturno-istorijskih spomenika i infrastrukture. Mi ne želimo da se više dešava da neko ukrade bakarnu žicu i bude blago kažnjen jer je navodno male materijalne vrednosti, a zbog nje sto hiljada ljudi ostane bez struje više sati – istakao je Goran Vesić.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 4°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana