Veliki školski čas u Šumaricama Studio B, Tanjug, RTS

DruštvoDrustvo Pocetna 21. 10. 2018. 14:44:07

U Srbiji je državni praznik Dan sećanja na sve žrtve iz Drugog svetskog rata. Kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u kragujevačkim Šumaricama održana je tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas.

kragujevac21102014

Nemačka „kaznena ekspedicija“ streljala je u  Kragujevcu u Drugom svetskom ratu, u znak odmazde, više hiljada srpskih civila.

Povod za streljanje bili su nemački gubici u borbi sa jedinicama pokreta otpora 16. oktobra na putu Kragujevac – Gornji Milanovac. U toj borbi Nemci su imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Prilikom streljanja primenjena je drakonska odredba iz naredbe generala  Franca Bemea od 10. oktobra, kojom se propisuje streljanje 100 Srba  za jednog ubijenog Nemca i 50 za ranjenog.

Akcija odmazde izvedena je  19. oktobra u okolnim selima (Maršić, Ilićevo, Grošnica) a 21. oktobra u Kragujevcu (delimično i 20. oktobra).

Između ostalih, tada su odvedeni i đaci viših razreda gimnazije (od petog do osmog razreda).

Prema do sada poznatim podacima, ubijene su 2.794 osobe, od  toga 415 u selima a 2.379 u Kragujevcu.

U znak sećanja na užasan zločin, nedaleko od spomenika poginulima u Šumaricama, u Kragujevcu, svake godine se održava Veliki školski čas, uz učešće umetnika, đaka i građana iz svih krajeva Srbije.

Velikom školskom času i ove godine prethodio je moleban, pomen žrtvama, koji je služio vladika šumadijski Jovan i sveštenici Šumadijske eparhije.

Kraj spomenika đacima i profesorima položeni su venci Prve kragujevačke gimnazije, Kragujevca, Vlade Srbije, ambasada, gradova pobratima i prijatelja Kragujevca, diplomatskog kora.

Ministarka u Vladi Srbije Slavica Đukić Dejanović rekla je da je Veliki školski čas i ove godine poslao poruku mira i da se nikada više ne dogodi tragedija kao 21. oktobra 1941. godine.

„Sam školski čas uvek ima i tu umetničku notu, ali ono što je najvrednije to su deca, to su Kragujevčani koji ga čine masovnim časom i ta poruka ide zaista masovno iz Kragujevca“, rekla je ministarka.

Smatra da „niko ne zna istoriju našeg doba tako dobro kao Kragujevčani zahvaljujući Velikom školskom času“.

Ove godine izveden je dramski prikaz „Nisam kriv što sam živ“, po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Slađane Kilibarde. Igraju glumci kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana