Velikani na otvaranju Martovskog festivala Studio B

KulturaKultura Pocetna 20. 03. 2017. 12:47:21

Projekcijama filmova dvojice velikana domaće kinematografije, Puriše Djordjevića i Ljubiše Samardžića, 30. marta u Velikoj sali Doma omladine Beograda, počinje 64. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival.

filmtraka19032015.jpg

Publika će prvo videti kratki film „Bunker 93“ (Srbija, 2017) u režiji Puriše Djordjevića, a zatim Samardžićev dokumnetarac „Panta rei“.

„Učestvujući u Drugom svetskom ratu, imao sam neprijatne susrete sa bunkerima. Bunker 93 je jedna poetska misao i kao i svaka misao, sadrži montažu slika koje mogu da iznenade jedna drugu“, rekao je Djordjević povodom svog novog ostvarenja.

On je pojasnio da je snimajući film „Skerco“, u okolini Obrenovca i reke Save, usput snimao ostatke bunkera, sa nejasnom idejom da će možda jednog dana nečemu poslužiti.

Film „Panta rei“ je dokumentarni prikaz jednog vremena, kroz svedočanstvo glumca i reditelja Ljubiše Samardžića.

Počev od skromnog detinjstva u posleratnoj Jugoslaviji, preko putešestvija do Beograda, studija na Akademiji za film i TV i konačno do bogate karijere glumca, Samardžić, koji potpisuje režiju i produkciju ovog ostvarenja, oslikava portret domaće kinematografije čiji je integralni deo, od pedesetih godina prošlog veka do danas.

U revijalnom delu 64. Martovskog festivala biće prikazano još nekoliko reprezentativnih inostranih dokumentarnih filmova.

U takmičarskoj konkurenciji biće prikazano preko 80 filmova – kratkometražnih igranih i dokumentarnih, dugometražnih dokumentarnih, animiranih i eksperimentalnih.

Pored projekcija filmova u takmičarskom i revijalnom delu programa, ove godine Martovski festival organizuje i brojne radionice, konsultacije i razgovore filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program.

Na 64. Martovskom festivalu odlukom žirija biće dodeljeno 10 nagrada, sa ukupnim nagradnim fondom od 14.000 evra.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, popularni Martovski festival, naš je najstariji filmski festival, a od ove godine, u organizaciji Doma omladine Beograda i sa novim umetničkim direktorom, dramaturgom Bobanom Jevtićem, fokusira se na domaću filmsku produkciju dokumentarnih, TV dokumentarnih, kratkih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, postajući tako nacionalni festival u punom značenju te reči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 26°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana