Brnabić: Bitef pokazuje hrabrost i originalnost Srbije Tanjug

KulturaKultura Pocetna 22. 09. 2018. 12:17:10

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras, uoči zatvaranja 52. Bitefa, da je taj festival jedan od, ako ne i najbolji ambasador kulturne scene u inostranstvu.

bitef14092015.jpg

„Bitef je ambasador kreativnog lica Srbje. Bitef je kreativa Srbije. Bitef pokazuje hrabrost Srbije, originalnost Srbije, inovativnost Srbije, sve ono najlepše što Srbija ima i to čini dugi niz godina“, istakla je Brnabić u izjavi medijima.

Ona je rekla da sa Savetom za kreativne industrije, koji je osnovan pre šest meseci, radi na nizu inicijativa, a jedna od njih je bolja sistematska podrška Bitefu.

„Posle nekoliko meseci rada 17 individualaca i organizacija, koji su se odazvali mom pozivu, mojoj molbi da nam pomognu da zajedno vidimo kako da osnažimo kreativno lice Srbije, imamo 20 jako dobrih inicijativa na kojima sada radimo i nadam se da ćemo u narednim godinama osetiti promenu u oblasti kulture“, rekla je Brnabić.

Umetnički direktor i selektor Bitefa Ivan Medenica zahvalio je premijerki Brnabić koja je više puta pokazala nameru i želju da omogne festivalu u rešavanju „strukturnih problema“.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić podsetila je da ove godine Grad Beograd za Bitef izdvojio 26 miliona dinara, što je za dva miliona dinara više nego prethodne godine.

– Za ovogodišnji Bitef vladalo je veliko interesovanje javnosti i domaćih i stranih medija, a sve predstave su bile rasprodate. Ova međunarodna manifestacija je od velikog značaja za Grad Beograd i predstavlja jedinstven događaj na našoj kulturnoj sceni koji na najbolji način promoviše kulturu Srbije u svetu. Podršku Bitefu daje i Vlada Republike Srbije i njena predsednica Ana Brnabić, koji su ovu manifestaciju označili kao jednu od najznačajnijih kulturnih pojava u našoj zemlji. Posebno je bitno istaći i inovativan i kreativan marketinški pristup menadžmenta Bitefa koji su uspeli da obezbede podršku velikog broja sponzora – istakla je Ivona Jevtić.

Pored deset takmičarskih predstava ovogodišnji Bitef imao je i pet pratećih programa, a međunarodni karakter manifestacije potvrdilo je učestvovanje 350 gostiju iz inostranstva.

Bitef se večeras završava izvođenjem predstave „Rekvijem za L.“ čiji su autori kompozitor Fabricio Kasol i proslavljeni koreograf Alen Platel.

Program Bitefa, pod sloganom „Svet bez ljudi“, od 13. septembra obuhvatio je 10 predstava iz Slovenije, Francuske, Srbije, Nemačke, Hrvatske, Estonije, Švajcarske, Izraela i Belgije.

Nakon predstave „Rekvijem za L.“ biće dodeljen Gran pri „Mira Trailović“ za najbolju predstavu, Specijalna nagradu „Jovan Chirilov“ za predstavu koja se ističe nekom svojom karakteristikom, nagrada lista „Politika“ za najbolju režiju i nagrada publike.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 31°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana