Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor Tanjug

HronikaHronika Pocetna 22. 11. 2017. 08:30:49

Haški tribunal osudio je nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora. Mladić je prethodno udaljen iz sudnice zbog komentarisanja postupka.

mladic-ratko

Haški tribunal osudio je Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je „značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine“.

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca….

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Oslobođen je samo optužbe za genocid u šest opština – Foča, Ključ, Kotor-varoš, Prijedor, Sanski most, Vlasenica.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.mladic-ratko

Predsednik sudskog veća Alfons Orije rekao je da je veće zaključilo da Mladić nije kriv po tački 1 po optužbi koja ga tereti za genocid u šest opština BiH, prethodno obrazloživši da nije dokazano da je cilj udruženog zločinačkog poduhvata bio genocid.

Osuđen je po drugih 10 tačaka optužnice:

– po tački 2 za genocid u Srebrenici,

– po tački 3 za zločin protiv čovečnosti,

– po tački 4 za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

– po tački 5 zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

– po tački 6 zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

– po tački 7 zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

– po tački 8 zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva,

– po tački 9 osuđen je zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja,

– po tački 10 osuđen je zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zkaona i običaja ratvoanja, i

– po tački 11 zbog uzimanja talaca – osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Optužnicom se teretio za četiri zločinačka poduhvata, a za jedan od njih, koji se odnosi na šest optšina, je oslobođen.

Osuđen je zbog udruženih zločinačkih poduhvata koji se odnose na Srebrenicu, Sarajevo i uzimanje talaca.

Kada je reč o udruženom zločinačkom poduhvatu koji se odnosi na Srebrenicu, tribunal je zaključio da je Mladić imao nameru da se bosanski muslimani iz Srebrenice eliminišu ubijanjem muškaraca i dečaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, dece i starih muškaraca, i to putem počinjenja geonicida, progona, istrebljenja, ubistva i prisilnog premeštanja, rekao je sudija.

Prema njegovim rečima, jedini razumni zaključak je da je Mladić imao nameru da uništi bosanske muslimane iz Srebrenice, te da je imao nameru da ostvari cilj UZP-a u vezi sa Srebrenicom pocinjenjem krivicnog dela genocida.

Kada je u pitanju Sarajevo, sudskoe već je našlo da je Mladić imao nameru da „pokrene i sprovede kampanju granatiranja i snajperskog delovanja sa ciljem širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva“.

„Lično naredio prekid svih linija snabdevanja Sarajeva kako bi ljudi izlazili na otvoreno, pod snajpersku paljbu i granatiranje“, rekao je sudija.

Mladić je, prema zaključku Orijeovog veća, predložio da se bombarduje Sarajevo, a 6. septembra 1995. je naredio prekid snabdevanja Sarajevo vodom i strujom što je stanovnike nateralo da izađu iz domova i budu izloženi snajprerskom delovanju i gran

Sudija je prethodno pročitao zaključke koji se odnose na više tačaka optužnice.

Sudsko veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foca, Ilidža, Novi Grad, pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

Veće je, kako je dodao sudija, konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da su izvršioci pokazivali pokazivano malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

U logorima, kako je naveo, nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim bokserima, primoravani su da jednu druge siluju i da međusobno pod prisilom vrše i druge polne radnje.

Orije je naveo da su mnoge muslimanke silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

Kada je u pitanju tačka optužnice koja se odnosi na Sarajevo, veće je prema rečima suđe, utvrdilo da su pripadnici sarajesko-romanijskog korupsa širili teror i zastrašivali stanovništvo, da počinili ubistva civila i zločin protiv čovečnosti,.

Od sredine maja 1992 do novembra 1995. godine namerno je granatirano i snajperskim hicima gađano stanovnišvo Sarajeva i to često na lokacijama gde je bilo malo ili nimalo vojnih objekata.

Mnogi od njih su ubijeni dok su šetali sa decom, išli u prodavnicu…

Na Markalama je ubijeno 48 civila a ranjeno najmanje 140.

Kada je u pitanju Srebrenica, pripadnici srpskih snaga su poubijali nekoliko hiljada bosanskih muslimana za samo nekoliko dana, koje su prethodno mučili, psovali i terali ih da pevaju sprske pesme, rekao je Orije.

Veće je utvrdilo da su fizički izvrsisoci počinili radnje genocida nad bosanskim muslimanima, progona, ubistva kao i nehuimano delo prisilnog premeštanja.

Nekadašnji komadant VRS udaljen je iz sudnice Haškog tribunala, na polovini saopštavanja presude jer je negodovao zbog odluke sudskog veća da nastavi sa čitanjem presude.

Udaljen je uz pomoć straže, po nalogu predsednika sudskog veća Alfonsa Orija.

Ori je prethodno saopštio da je pauza u saopštavanju sažetka presude, koja je trebalo da traje pet minuta, potrajala duže, jer je veće dobilo savet lekara da tako postupi.

Mladićev branilac Dragan Ivetić rekao je da je tokom pauze Mladiću tri puta izmeren pritisak i da je prvi put bio 175/76, drugi put i 180/80 i trehci put 180/80.

„To se zove krizom hipertenzije i tražimo ili da prekinete zasedanje ili da odustanete od čitanja rezimea i pročitate presudu, kako bi se saminji rizik za zdravlje Maldića s obirzom na visinu krvnog pritiska, jer može da dođe do životne ugroženosti“, rekao je Ivetić.

Sudija mu je odgovorio da je veće dobilo informaciju da je Mladiću 3. put pritisak bio 170.

Nakon odluke da nastavi sa čitanjem presude, Mladić je negodovao, a mediji prenose da je tom prilikom vikao „laž, laž“, nakon čega je udaljen iz sudnice.

Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodine dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi leÄŤenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u razlčitim periodima optužnice protiv su njih razvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Prema haškoj optužnici od 8. novembra 2002. godine, Mladić se tereti za genocid, progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečno postupanje, navodno terorisanje civila, okrutno postupanje, napade na civile, uzimanje talaca iz redova osoblja mirovne misije UN-a.

Pod njegovom komandom, kako se tvrdi u optužnici, ubijeno je oko 7.000 muslimanskih zarobljenika na području Srebrenice.presuda-mladic-musliman

Mladića terete i za granatiranje Sarajeva, kao i za logore „Omarska“, „Keraterm“, „Manjaca“ i „Trnopolje“.

Mladić je optužen za jedan slučaj genocida, sedam slučajeva saučesništva u genocidu i šest slučajeva kršenja zakona i običaja rata, uključujući ubistva, sprovodenje terora nad civilima i uzimanja talaca.

U delu optužnice koji se odnosi na zločine u opštinama koje su bosanski Srbi smatrali svojom teritorijom ostaje isti broj opština – šest je pre dve godine uklonjeno iz optužnice (Bihać-Ripac, Bosanska Gradiška, Doboj, Gacko, Nevesinje i Teslić), a šest novih dodato (Hadžići, Ilidža, Novo Sarajevo, Pale, Sokolac i Trnovo).

Iako je zadržala isti broj opština, izmijenjena optužnica oslanja se na već ranije presudene slučajeve procesuirane u Haškom tribunalu.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka.

Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal te zahteve do danas nije usvojio.

One Response to “Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor”

 1. Saša 2964 kaže:

  Srbi i međunarodno pravosuđe

  Pod pravdom se podrazumeva poštenje,
  gde su sudije njeno oličenje,
  samo za Srbe ima drugo značenje.

  Međunarodni sud osnovan je kao sud pravde
  da na osnovu činjenica ocenjuje ljude,
  ispada da je za Srbe sud krivde.

  Događaji iz devedesetih godina svima bolni
  trebali su na sudu dobiti mir trajni,
  međutim Srbi su prihvatanjem suda ispali naivni.

  Srbi koji su pred sudom optuženi
  za stigmatizaciju cele nacije su određeni,
  zato su uglavnom na višedecenijske kazne osuđeni.

  Tretirani neadekvatnim lečenjem Srbi su izloženi umiranju,
  a tokom sudskog procesa i pristrasnom suđenju,
  što pokazuje da je reč o mučenju.

  Iako su Srbi dobili par oslobađajućih presuda
  iza kojih stoji interes moćnika zapada,
  ipak za zločine ostaje prema njima osuda.

  Druge narode oslobađaju za zločine nad Srbima,
  jer zapadni političari diriguju sudijama,
  a porodice stradalih ostavljaju posve bespomoćnima.

  Podnesene dokaze o zločinima za izručenje Srbiji
  strani sudovi odbacuju po inerciji
  i time ponovo otvaraju rane srpskoj naciji.

  Braneći druge zapad svoje pomaganje zliočinima brani
  i time netrepeljivost na ovim prostorima hrani,
  ne govoreći ništa o srpskoj odbrani.

  Tako drugima zapad čini medveđu uslugu,
  jer bez suočavanja sa istinom napred nemogu,
  a Srbima donosi tugu.

  Ipak za Srbe nije sve izgubljeno,
  da prikažu istinu moraju nastupiti rečima borbeno,
  time menjanje slike o sebi biva omogućeno.

  Ostaje verovanje da će nove srpske generacije
  za osuđene Srbe pokrenuti sudske revizije
  i vratiti veru o dostojanstvu nacije.

  Na vojnom poligonu mogu događaje simulirati
  i tako verno istinu prikazati,
  te priču o srpskim zločinima poništiti.

  Iako umrle u život neće moći vratitii
  njihove porodice će zadovoljstvo pravednog suđenja dobiti,
  a Srbi će sa sebe krivicu skinuti.

  A Srbima koji po zatvorima kazne odslužuju
  biće nada za promenu statusa koji zaslužuju,
  pa da tako sebi patnju olakšaju.

  Tragičnim delovanjem ekstrmista život zapadu vraća ružnim,
  da njegovi ljudi promene mišljenje postaje nužnim,
  da se ublaže osude Srba konačnim.

  Saša Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana