Vanredno u Petrovcu na Mlavi, pukla brana na reci Busur Tanjug

HronikaHronika Pocetna 15. 06. 2018. 11:13:45

U Petrovcu na Mlavi danas je vanredna situacija proširena na teritoriju cele opštine, pošto je zbog jake kiše pukla brana na reci Busur.Svilajnac: Vanredno u Kušiljevu, 30 domaćinstava pod vodom.Marić:Preduzeli sve mere u Petrovcu na Mlavi protiv poplave

poplava24012015.jpg

Kako prenosi RTS, pošto se Busur uliva u Mlavu, najveće poplave se tek očekuju.

Poplavljena su sela Lopušnik, Oreškovica, Tabanovac, Krvije, Veliko i Malo Laole i veliki deo Petrovca na Mlavi.

Štetu je pretrpelo skoro 20 naselja, a ugrožena su i vodoizvorišta koja pijaćom vodom snabdevaju pola opštine.

U selima opštine Žagubica bujice su odnele delove puta.

Usled obilnih padavina i velike količine vode na putu, na snazi je obustava saobraćaja na deonici Petrovac na Mlavi-selo Bošnjak, saopštili su JP „Putevi Srbije“.

Marić:Preduzeli sve mere u Petrovcu na Mlavi protiv poplave

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da se preduzimaju sve neophodne operativne i preventivne mere na odbrani od poplava na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi.

„Usled velike količine padavina na teritoriji ove opštine u toku protekle noći došlo je do popuštanja stare brane kod reke Busur, prilikom čega je bilo ugroženo oko petnaestak kuća. Srećom nije bilo potrebe za evakuacijom ljudi, a želim da istaknem da i u ovom trenutku ljudski životi nisu ugroženi“, naveo je Marić.

Dodaje da su pripadnici Sektora za vanredne situacije iz Petrovca i Požarevca trenutno na terenu, kao i da stižu ekipe i tim za spasavanje iz Beograda.

„Oni će u toku popodneva i noći biti uz sve ljude koji se tamo nalaze. Treba pustiti ljude iz „Srbija voda“ da urade svoj posao u toku popodneva i saniraju problem koji je nastao oko brane, a mi ćemo naravno biti na terenu i pratiti situaciju i u toku noći i narednim danima“, rekao je Marić.

Svilajnac: Vanredno u Kušiljevu, 30 domaćinstava pod vodom

Skupština opštine Svilajnac proglasila je danas vanrednu situaciju u selu Kušiljevu, gde je kiša, koja od sinoć pada, potopila je oko 30 domaćinstava.

Reč je o najvećem selu u opštini, sa oko 3.000 stanovnika, udaljenom osam kilometara, severno od Svilajnca, uz Veliku Moravu.

Tokom noći palo je 125 litara kiše po kvadratnom metru, a kiša i dalje pada, izjavila je Tanjugu portparol opštine Ivana Todorov.

Stanovništvu Kušiljeva pomažu ekipe Odeljenja za elementrane nepogode, vatrogasci i policija, a u selu su i prestavnici lokalne vlasti i „Srbijavode“, napomenula je Todorov.

Svilajnac su 2014. godine zadesile katastrofalne poplave.

One Response to “Vanredno u Petrovcu na Mlavi, pukla brana na reci Busur”

  1. Mile kaže:

    Naravno da pukla brana jer Ovi iz Pozarevac,Beograd za 50-60g nisu mogli da ociste jezero od mulje blata dostiglo 15m a voda samo 2m moralo jednom da izbije klin tek ce biti katastrofe poplave ako se ne uradi drugra brana od betona jer u toj jezero se slije voda iz Subotica,Kupinovac,Djurinac,Zlatovo,Roanda. Stari ljudi nisu bili Ludi sto su pravili branu da zastite selo i gradove u njhovo vreme bile velike poprave dok nisu pravili tu branu…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 16°C

Pretežno oblačno

Petak
Promenljivo oblačno

Max: 20°C
Min: 13°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana