Vanredne kontrole – manja zloupotreba bolovanja Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 10. 2017. 14:23:07

Strožom kontrolom pokušaćemo da sprečimo zloupotrebu bolovanja, izjavila je danas predsednica vlade Ana Brnabić i dodala da će mnogi investori otići iz Srbije, ukoliko se nešto ne promeni, jer ne mogu da planiraju posao.

cekaonica-domzdravlja-pacijenti-greb

Ona je dodala da će se na proveru bolovanja ići zbog zloupotreba, a da će oni koji su stvarno bolesni svakako i dalje moći da ostvare svoje pravo.

„Problem privrede je kada dođu sezonski radovi to što zaposleni uzimaju bolovanja, odu sa posla da završe sezonske poslove. Radićemo sa sindikatima kako da rešimo taj problem“, naglasila je Brnabić.

Ona je dodala da Zakon o radu predviđa kontrolu bolovanja.

„Imamo fabrike gde kada dođe vreme setve radi 30 odsto ljudi, a ostali su na bolovanju. U Ivanjici je to recimo veliki problem gde se “ubijete“ da dovedete investotore, a onda dođe sezona i nema proizvodnje“, rekla je Brnabić.

Ona je dodala da će se raditi na sprečavanju zloupotreba kako bi investitori mogli da planiraju posao.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da ne vidi problem u tome što se bolovanja proveravaju.

On je rekao da nije bilo žalbi građana da je neko bio bolestan, a da mu nije otvoreno bolovanje, odnosno da to svoje pravo nije mogao da ostvari.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević ukazao je da se na zloupotrebu bolovanja ne žale samo strani investitori već i domaće firme i kao primer naveo Telekom Srbija.

„Iskoristićemo sve zakonske mogućnosti da zloupotrebu bolovanja suzbijemo“, rekao je Ðorđević, ali i podsetio da nije interes poslodavaca da im bolesni ljudi rade.

On je podsetio da postojeći Zakon o radu u članu 179 predviđa vanrednu kontrolu bolovanja, te da ukoliko se zloupotrebe dokažu poslodavac može prekinuti ugovor o radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 30°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana