Uz trubače i holivudske zvezde dočekale Srpsku novu godinu

DruštvoDrustvo Pocetna 14. 01. 2019. 09:07:59

Uz trubače, kuvano vino i rakiju i oglašavanje crkvenih zvona, na Trgu Nikole Tesle u Drvengradu dočekana je Srpska nova godina.

 

Glumci Met Dilon, Stana Katić, Serđi Lopez, reditelj David Oelhofen samo su neki od mnogobrojnih gostiju Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf koji su zajedno sa domaćinom Emirom Kusturicom, dočekali Novu godinu po starom Julijanskom kalendaru.

Pored vatre služilo se kuvano vino i rakija, gosti su igrali kolo, a malo pre ponoći zasvirao je Duvački orkestar Marka Markovića.

Tačno u ponoć oglasila su se zvona na Crkvi Svetog Save, a trubači su ubrzo zasvirali „Marš na Drinu“ i dok je Dilon igrao sa tompusom u rukama, Lopez je od domaćina učio šta označavaju podignuta tri prsta.

Studenti iz čitavog sveta, strani novinari, od kojih su neki prvi put čuli za Srpsku novu godinu i znatiželjno se raspitivali o običajima i kako se slavi, uživali su sa svojim domaćinima.

Proslava se nastavlja u bioskopskoj sali „Prokleta avlija“ gde je u toku koncert Jovana Pavlovića i Duvačkog orkstra Marka Markovića.

Jagodina:Uz Harisa Džinovića doček pravoslavne godine

Novu godinu po Julijanskom kalendaru, Srpsku novu godinu, uz folk pevača Harisa Džinovića, po veoma hldnom vremenu, uz raskošan vatromet i puno pirotehnike, dočekalo je na gradskom trgu više od 1.000 Jagodinaca i građana drugih gradova Pomoravlja i Šumadije.

Organizator je bila Skupština grada, a na trgu je dežurao veliki broj policajaca, vatrogasci i ekipe Službe hitne pomoći, koji nisu imali posla.

Za one koji bacaju petarde i druga piriotehnička sredstva, policija je na trgu oslobodila prostor, da ih ne bi bacali u publiku.

Policajaci na trgu rekli su Tanjugu da niko, ni policija ni vatrogasci ni lekarske ekipe, na trgu nije imao posla.

Doček na trgu je bio i u Svilajncu, uz muzički prgram, kuvanu rakiju, vino i čaj.

Skupština grada Jagodine, doček Srpske nove godine, tradicionalno, upriličila je u Restoranu „Tigar“ za privrednike, zdravstvene i prosvetne radnike, predsrtavnike sredstava informisanja, pravosuđa, policije, penzionere…

Njih je pozdravio predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma, koji je najavio skori početak izgradnje Fabrike aviona i Aerodroma u Jagodine.

„Aerodrom će biti završen za dve godine“, rekao je Marković i istakao da će za „nekoliko dana“ biti završen i grandiozni spomenik Jovanči Miciću legendarnom Jagodincu, svetskom putniku i glavnom junaku u komediji „Put oko sveta“, srpskog komediografa Branislava Nušića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti