Uvesti ITS sistem i meteo stanice kraj puteva Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 09. 10. 2018. 21:21:52

Uvođenjem inteligentnih transportnih sistema – ITS i postavljanjem meteo stanica kraj puteva smanjio bi se broj lančanih udesa i saobraćajnih nesreća poput jutrošnje na auto-putu Beograd-Niš kod Jagodine, kaže Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

srbija72021072014.jpg

 

Božović je naveo da bi meteo stanice postavljene duž auto-puta i drugih puteva u Srbiji prikupljale podatke o vremenskim prilikama u svakom trenutku i da bi ih ““u realnom vremenu prenosile do operativnih centara““.

Odatle bi, kako je objasnio, preko portala koji se, takođe, postavljaju kraj saobraćajnica, vozačima prenošene informacije o stanju na putevima.

Takvih portala za sada, kaže, ima na nekoliko tačaka na auto-putevima u Srbiji i dodaje da ih treba postaviti na mnogo više mesta.

““Tako bi vozačima, recimo, stizale poruke da nailaze na gustu maglu i da treba da promene brzinu kretanja ili da je na određenoj deonici zabranjen saobraćaj što znači da bi morali da zaustave vozilo dok magla ne prođe““, rekao je Božović za TV Prvu.

Upitan šta vozači u Srbiji mogu da preduzmu dok se ne uvede ITS tehnologija u saobraćaj, Božović je naveo da ““gotovo da ništa ne mogu da urade““ jer je teško predvideti da li ćete upasti ugustu maglu““.

““Ne možete unapred to da uočite, ođednom uđete u maglu i ne vidite dalje od 15 metara ispred sebe. Vozači različito reaguju, neki nastave da voze na slepo, drugi naglo koče i upravo u toj promeni brzine dolazi do sudara““, naglasio je Božović.

On je savetovao vozačima da ukoliko se nađu u takvim situacijama upale sva četiri pokazivača pravca, uspore vozilo i pređu u zaustavnu traku.

““Kada zustave vozilo, treba da preskoče metalnu ogradu i postave sigurnosni trougao na određenoj udaljenosti iza automobila, ali pod uslovom da sve to mogu da urade na bezbedan način““, kazao je Božović.

Na auto-putu kod Jagodine, jutros oko 7.20 časova došlo je do lančanih sudara, u oba smera, u kojima je život izgubilo sedam osoba.

Medicinska pomoć ukazana je 27 osoba, od kojih je 17 zadržano na lečenju, saopštio je ranije MUP.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 23°C
Min: 14°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana