Uvećanje niskih naknada za porodilje Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 08. 09. 2018. 10:50:44

Savet za populacionu politiku razmatrao je moguhcnost da se uvede donji limit mesečne naknade za porodilje, kako se ne bi dešavalo da neke od njih, a nakon obračuna porodiljske naknade po novom Zakonuz o finansijskoj podršci porodici s decom, dobijaju 900 dinara mesečno, izjavila je za Politiku ministarka Slavica Ðukić Dejanović.

novcaniknovacpare02102014.jpg

 

Trudnice koje su bile zaposlene na privremenim i povremenim poslovima, na primer, ranije nisu dobijale nikakvu naknadu za vreme porodiljskog odsustva. Ovaj zakon uveo je i za njih pravo na naknadu, a one koje su radile duže od 18 meseci na takvim poslovima imaju ista prava kao i buduće mame koje su u stalnom radnom odnosu“, podsetila je ministarka.

Navodi, međutim, da žene koje su radile kraće od tog perioda, na primer mesec ili dva, ne dobijaju ni hiljadu dinara mesečno, što, priznaje, jeste degradirajuće.

„O tome smo razgovarali na sednici saveta, kojoj je predsedavala premijerka. Razmišljamo da kod prvih izmena i dopuna zakona uvedemo donji limit naknade za porodilje, ne mogu sada da kažem koliko bi to novca bilo, jer treba videti koliko budžet može da izrdži. Ali koliko god budemo imali para, uložićemo u to“, navela je ministarka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana