Usvojen plan rada na obnovi Hilandara u 2019. Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 19. 02. 2019. 14:34:49

Na sednici Komisije za Hilandar, kojom je predsedavao ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, održanoj u prostorijama Ministarstva, usvojeni su izveštaj o izvršenim radovima u 2018. godini i plan radova za 2019. godinu, čime su usaglašeni okviri za dalji nastavak obnove najznačajnijeg srpskog manastira.

hilandar29092015

Komisija je konstatovala da su završeni kompletni restauratorsko-konzervatorski radovi na Belom konaku i da je objekat stavljen u funkciju, da su u skladu sa planom izvedeni radovi na krovnoj konstrukciji Trpezarije sa kuhinjom, kao i da su započeti pripremni radovi na Dohiji i Igumenariji sa paraklisom.

Članovi Komisije su se složili da je u skladu sa predviđenom dinamikom Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Petovaradin sproveo konzervatorsko-restauratorske radove na tronu Bogorodice Trojeručice.

Ministarstvo kulture i informisanja je za nastavak radova na obnovi manastira Hilandar za 2019. godinu izdvojilo 80 miliona dinara.

Planom rada u 2019. godini predviđeni su nastavak radova na rekonstrukciji Trpezarije sa kuhinjom, kao i nastavak pripremnih radova na Dohiji i Igumenariji sa paraklisom koji podrazumevaju ojačanje, osiguranje i demontažu delova koji su skloni padu kako bi se pristupilo konzervatorskim radovima na tom objektu.

Sednici su, pored ministra Vukosavljevića, prisustvovali članovi Komisije: pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i zamenik predsednika Danijela Vanušić, prof. dr Vladeta Janković, episkop žički G. Justin, akademik Dimitrije Stefanović, prof. dr Zoran Rakić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin Zoran Vapa, direktor Zadužbine Svetog manastira Hilandara Milivoj Ranđić, Vladimir Trijić iz Narodne biblioteka Srbije, arhitekta prof. dr Mirko Kovačević, arhitekta Dragoljub Todorović, slikar Vladimir Bulajić iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd i Svetislav Nikolić, docent Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana