Usvojen dnevni red, sutra nastavak sednice Tanjug

PolitikaPolitika Pocetna 06. 03. 2018. 22:38:57

Skupština Srbije usvojila je danas dnevni red prve sednice redovnog prolećnog zasedanja, nakon skoro šest sati rasprave.

skupstina123012015.jpg

 

Skupština Srbije usvojila je danas dnevni red prve sednice redovnog prolećnog zasedanja, nakon skoro šest sati rasprave.

Razmatranje 32 tačke dnevnog reda započeće sutra u 10 sati.

U delu sednice posle pauze, došlo je do kraće polemike predsednice parlamenta Maje Gojković i poslanice Nove stranke Marinike Tepić o tome ima li ili ne fašizma u Srbiji.

Tepić je predložila da se na dnevni red uvrste dopune Zakona o zabrani manifesatcija neonacističkih ili fašisičkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašitičkih simbola, a u svom obrazlozenju navela je da je “ovo društvo ušlo u ozbiljnu fašizaciju“.

Predsednica parlamenta ju je prekinula i isključila joj mikrofon, poručujući da u Srbiji ne postoji fašizam.

„U Srbiji ne postoji fašizam i ne možete tako da govorite za Srbiju i njene građane. Provera vaših stavova je bila na izborima, koji se nalaze iza nas. Niste dobili prelaznu ocenu. Građani Srbije ne žele da vi ovde vređate državu koju predstavljate kao narodna poslanica“”, rekla je Gojković.

Na dnevnom redu sednice su 32 tačke, među kojima Predlog zakona o policiji, kao i izmene Zakona o javnom redu i miru.

Pred poslanicima su i Predlog zakona o strancima, Predlog zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Predlog zakona o graničnoj kontroli, Predlog zakona o evidencijama i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova, Predlog zakona o nacionalnom DNK registru, kao i Predlog zakona o jedinstvenom matičnom broju građana, koje je podnela Vlada Srbije.

Narodna skupština razmatraće predlog dopuna Zakona o državljanstvu Republike Srbije, kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koje je podnela Vlada.

Narodni poslanici razmatraće potvrđivanje Sporazuma između Srbije i Belgije o policijskoj saradnji, potvrđiivanje sporazuma između MUP-a Srbije i Federalne službe obezbeđenja Rusije o saradnji i zajedničkom delovanju.

Takođe, raspravljaće o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Slovenije o saradnji u oblasti zaštite od prirodnih i drugih katastrofa, Sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o saradnji u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, kao i o izmeni Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Španije o recipročnom priznavanju i zameni nacionalnih vozačkih dozvola.

Na dnevnom redu je Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Srbije i Grčke o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Švedske o saradnji u oblasti sprovođenja zakona i Predlog zakona o potvrđivanju Radnog aranžmana između MUP-a Srbije i Agencije Evropske unije za obuku organa za sprovođenje zakona (CEPOL).

Pred parlamentom će se naći Predlog odluke o izboru predsednika Saveta guvernera NBS, Predlog odluke o izboru direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, kao i Predlog odluke o prestanku funkcije člana Komisije za hartije od vrednosti, koje je podneo Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

Narodna skupština razmatraće Predlog odluke o izboru predsednika i članova Saveta Agencije za energetiku Srbije, koji je podnela Vlada, Predlog odluke o izboru predsednika sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva, predloge odluka o izboru zamenika javnog tužioca, koje je podnelo Državno veće tužilaca, kao i predloge više odluka o prestanku funkcije predsednika Prekršajnog apelacionog suda, Osnovnog suda u Novom Sadu, Privrednog suda u Leskovcu, Osnovnog suda u Novom Pazaru, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na dnevnom redu biće i Predlog odluke o izboru predsednika sudova, koji je podneo Visoki savet sudstva, Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova Republičke izborne komisije, koji je podneo narodni poslanik Saša Radulović, kao i Predlog odluke o izmenama Odluke o razrešenju i imenovanju članova i zamenika članova RIK-a, koji je podneo narodni poslanik Goran Ćirić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Magla

Trenutna temperatura -3°C

Magla

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 1°C
Min: -5°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana