Uspešna turneja Narodnog pozorišta u Kini Tanjug

KulturaKultura Pocetna 17. 07. 2017. 12:08:15

Nastupom na sceni Gradskog teatra u Šangaju, ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu uspešno je završio dvonedeljnu turneju u Kini sa predstavom „Dama s kamelijama“ Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića.

narodno-pozoriste3

Na svom prvom gostovanju u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, sa više od 1,35 milijardi stanovnika, dramski ansambl je od 4. do 10. jula prvo boravio u Pekingu, a potom, zaključno sa 16. julom, u Šangaju i odigrao ukupno pet predstava.

Turneja, organizovana u okviru kulturne razmene Narodne Republike Kine i Republike Srbije, započela je na Internaciopnalnom teatarskom festivalu u Pekingu gde je “Dama s kamelijama” igrana tri večeri zaredom pred prepunom salom koja ima oko 900 mesta.

Koliko je ova drama, prožeta suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a koja se okončava tragično, ostavila snažan utisak na gledaoce tokom sva tri izvođenja, govori i podatak da su mnogi od njih plakali tokom predstave.

Posle prvog izvođenja ovog komada, na prijemu održanom u koktel sali, delegacija Narodnog pozorišta razmenila je poklone sa domaćinima, a tom prilikom prisutnima su se obratili v.d. direktora Drame Željko Hubač, predsednik Pozorišnog odbora Pekinškog narodnog pozorišta Ling Dijung i predstavnica Ambasade Republike Srbije u Kini Maja Stefanović.

Hubač je pozvao predstavnike tog teatra, koji su se raspitivali i za druge predstave sa aktualnog repertoara Narodnog pozorišta, da do kraja ove godine dođu u Beograd i posete nacionalni teatar.

Tokom boravka u Pekingu, v.d. direktora Drame je održao i predavanje na kojem je govorio o istoriji Narodnog pozorišta i savremenoj srpskoj pozorišnoj sceni.

Internacionalni teatarski festival u Pekingu je jedna od najznačajnijih pozorišnih smotri u Kini, na kojoj su, pored domaćih teatara i Narodnog pozorišta u Beogradu, ove godine učestvovali Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane, Aleksandrijski teatar iz Sankt Peterburga, Gešer teatar iz Izraela…

Uspešno gostovanje “Dame s kamelijama”, nastavljeno je, potom, u Šangaju sa dva izvođenja, takođe u rasprodatim salama, gde je oduševljena publika frenetično aplaudirala i ovacijama pozdravljala glumce.

U predstavi igraju Marija Vicković (Margarita Gotje), Joakim Tasić (Arman Dival), Nebojša Kundačina (Žorž Dival), Slobodan Beštić (Grof de Žire), Stela Chetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Ðorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija) koju je u Šangaju zamenila Maja Nikolić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura -1°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 2°C
Min: -1°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana