Novi stanovi za izbegla lica Studio B, Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 05. 03. 2018. 12:41:56

Uručeni su ključevi stanova u naselju Ovča za 235 porodica ili 652 osobe koje su izbegle iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

ovca-stanovi-izbeglice-bi.jpg1

foto Beoinfo

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar Ivica Dačić rekao da je vrednost projekta 9,8 miliona evra, a da su ta sredstva obezbedili Donatorski fond Regionalnog stambenog programa, Banka za razvoj Saveta Evrope i Grad Beograd.

– Treći potprojekat Regionalnog stambenog programa, koji se odnosi na korisnike sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda, vredan je 13,6 miliona evra, namenjen za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda – naveo je Dačić.

On je ponovio da je u junu 2016. godine uručeno 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. godine 302 ugovora za pakete građevinskog materijala, dok se trenutno gradi 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin, što je, prema njegovim rečima, pokazatelj da se u Beogradu i Srbiji intenzivno gradi.

Prema poslednjim podacima Komesarijata za izbegla i raseljena lica, u Beogradu je preostalo oko 7.000 izbeglih lica bez rešenog stambenog pitanja, s tim da je taj broj od 2014. godine smanjen za 30 odsto, ukazala je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević za Beoinfo.

Ona je podsetila da je Grad Beograd u istom periodu pomagao stambeno zbrinjavanje 1.300 lica, dok je stambeni kompleks u naselju Ovča, prema njenim rečima, izgrađen za 14 meseci u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa.

– Takođe, u toku je gradnja 270 stanova za izbegla lica u naselju Kamendin. Završetak  izgradnje kao i njihovo useljenje očekuje se u januaru 2019. godine. Do sada je Grad Beograd u okviru Regionalnog stambenog projekta uložio osam miliona evra, i ukupno je zbrinuto 925 porodica – istakla je Stanisavljevićev.

Ona je ukazala da Grad Beograd od 2015. godine učestvuje sa 10 odsto sredstava u svim projektima koji se tiču zbrinjavanja izbeglica ili interno raseljenih lica.

– Dodelili smo 302 paketa građevinskog materijala, 69 kuća sa okućnicom i 49 montažnih kuća, čime Grad Beograd pokazuje da sprovodi sistemsku i odgovornu socijalnu politiku – zaključila je Stanisavljevićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 0°C

Pretežno vedro

Petak
Sneg

Max: 1°C
Min: -1°C

Sneg

Vremenska prognoza za 5 dana