Uručene stipendije fondacije Privrednik studentima u KM Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 06. 03. 2018. 18:12:25

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ uručilo je danas u Kosovskoj Mitrovici deset godišnjih stipendija za studente Prištinskog univerziteta, čime je pozitivno odgovoreno na jedan od apela građana upućenih predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tokom nedavnog boravka na Kosovu i Metohiji.

kosovska-mitrovica-kim

 

Stipendiju su dobili studenti sa deset fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici i ona će biti automatski obnovljena ako u roku upišu narednu godinu studija, izjavio je upravitelj fondacije Jova Radić na ceremoniji dodele stipendija.

Kako je objasnio, Fondacija se bavi stipendiranjem darovite a siromašne dece i pomaže mlade sa svih prostora koje naseljava srpski narod.

„Naši kriterijumi su vrlo oštri i trudimo se da to ostanu. Fondacija Privrednik iškolovala je 44.000 učenika od osnivanja do danas, i oni nisu dobili samo stipendiju, već i ljubav, pažnju i brigu čitavog društva“, rekao je Radić, izrazivši očekivanje da će dogodine broj stipendija za mlade na Kosovu i Metohiji biti moguće barem udvostručiti.

„Moramo ulagati u obrazovanje, obrazovati naš naraštaj da bi mogao primenjivati nove tehnologije, ako to ne uradimo ostaćemo na ekonomskim marginam Evrope i sveta“, kazao je profesor Radić.

Svečanosti u Rektoratu u Kosovskoj Mitrovici prisustvovao je i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, koji je zahvalio studentima i profesorima Prištinskog univerziteta zato što su na braniku srpstva, srpske države i srpskog sistema obrazovanja na Kosovu i Metohiji.

„Mi smo svesni činjenice da moramo dobijati demografsku bitku, ali naš zadatak nije samo da nas bude više, već da naši mladi odrastaju u vredne, dobre i pametne ljude. Zato je strateški cilj naše države obrazovanje i ulaganje u našu decu i našu budućnost“, istakao je Jović.

Rektor Rade Grbić zahvalio je na stipendijama, ističući da je ponos dobitnika pojačan time što su se našli na spisku pitomaca jedne od najstarijih i najuglednijih srpskih dobrotvornih fondacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana