Uredba za veću konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 10. 02. 2018. 12:08:52

Vlada Srbije, na predlog Ministarstva privrede, usvojila je novu Uredbu o podsticajima za produkciju audiovizuelnih dela, kojom je procenat povraćaja investitoru povećan sa dosadašnjih 20 na 25 odsto.

film19032015.jpg

 

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, time je značajno povećana konkurentnost Srbije kao lokacije za snimanje.

Pored toga, dodaje se, za ovu godinu dupliran je i budžet za ovaj program sa ranijih 400 na 800 miliona dinara.

„Upravo zahvallujući efektima ovog programa u protekle dve godine, podržavali smo predlog Ministarstva privrede i same industrije za dodatnim povećanjem podsticaja, kao i povećanjem budžeta programa“, istakla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je dodala da privlačenje kvalitetnih filmova, serija, visokobudžetnih reklama, vizuelnih efekata, animacije i brojnih digitalnih formi upošljava velikih broj Srba i promoviše našu zemlju u svetu. „Sada imamo zadatak da pronađemo investitore za dodatna TV i filmska studija kao i da obučimo veći broj filmskih radnika na čemu već radimo sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a obuke će početi u toku ove godine“, rekla je Brnabić.

Program podsticaja podrazumeva povraćaj procenta uloženih sredstava domaćeg ili stranog investitora u proizvodnju audiovizuelnog dela u Srbiji i to tek nakon što se investicija u potpunosti realizuje i potvrdi nezavisnom revizijom, a odnosi se isključivo na kvalifikovane troškove, to jest plaćanja koja se vrše domaćim pravnim i fizičkim licima, navodi se u saopštenju.

Za prve dve godine postojanja programa, podržana je proizvodnja 37 domaćih i medunarodnih audiovizuelnih projekata, što je Srbiji donelo više od 30 miliona evra investicija, ističe se u saopštenju.

U toku je, kako se navodi, realizacija još oko 20 projekata, a očekuje se da će, uz dodatni podsticaj od 25 odsto godišnje moći da se ostvari znatno više investicija.

Kako se dodaje, srpski program podsticaja, koji već dve godine sprovodi Ministarstvo privrede, a administrira Filmski centar Srbije, jedinstven je u svetu, posebno u Evropi, jer obuhvata i produkciju TV reklama, vizuelnih efekata, svakog oblika digitalnog audiovizuelnog sadržaja, uključujući i nove formate poput virtuelne i proširene realnosti (VR i AR-a).

Organizacija „Film in Serbia“ već gotovo deset godina radi na međunarodnoj promociji Srbije kao lokacije za snimanje projekata i daje značajan doprinos da program podsticaja privuče veliki broj stranih produkcija i pomogne rast privrede naše zemlje.

U toku ove godine, Filmski centar Srbije i „Film in Serbia“ zajedno će promovisati novi, unapređeni program na svim najvažnijim svetskim festivalima, najavljuje se u

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 9°C

Slaba kiša

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana