Uragan „Marija“ uništio karipsko ostrvo Dominiku Tanjug

SvetSvet Pocetna 19. 09. 2017. 10:27:52

Uragan „Marija“ se, kao oluja pete kategorije, protekle noći svom silinom obrušio na ostrvo Dominiku, pričinivši štetu ogromnih razmera, a premijer te karipske države Ruzvelt Skerit rekao je da je Dominika uništena i pozvao u pomoć međunarodnu zajednicu.

uragan-marija-tanjug

Uragan, koji se u ponedeljak kasno uveče sručio na ostrvo, odneo je svojim snažnim vetrovima i krov sa premijerove zvanične rezidencije u glavnom gradu Rozou, prenosi danas portal „Nejšen njuz“ (Nation News). „Molim vas, recite svetu da je Dominika uništena“, rekao je Skerit tom portalu.On je naveo da se sklonio u podrum nakon što je vetar odneo krov, dok mu je kuća poplavljena, dodavši da su i skoro svi ljudi sa kojima je razgovarao – ostali bez krova nad glavom, prenosi AFP. „Izgubili smo sve što se novcem može kupiti“, napisao je premijer na Fejsbuku, prenosi danas Bi-Bi-Si.

Skerit je rekao da se ne zna da li ima poginulih i povređenih, te da je sada fokusiran na spasavanje zaglavljenih i pružanje medicinske pomoći povređenima, pozvavši međunarodnu zajednicu u pomoć.“Biće nam potrebna pomoć, prijatelji, pomoć svake vrste“, poručio je on, naglasivši da je posebno potrebna pomoć u helikopterima kako bi vlasti mogle da procene razmere štete.

Uragan nazvan „Marija“ je tokom većeg dela jučerašnjeg dana bio u kategoriji četiri, ali je dobio na snazi uveče, u trenutku kada je pogodio Dominiku i francuska ostrva Martinik i Gvadelupe.

Pred ponoć je, pred dolazak „Marije“, na više karipskih ostrva proglašeno upozorenje na uragan, uključujući i Sent Kits i Nevis, Monserat, Američka devičanska ostrva, Portoriko i Britanska devičanska ostrca.

„Marija“ se kreće skoro istom putanjom kao i uragan „Irma“, koji je ranije ovog meseca protutnjao ovim područjem.

Trenutno nosi sa sobom vetrove koji duvaju brzinom od 250 kilometara na sat i oslabio je na kategoriju četiri, ali bi ponovo mogao da ojača kako se kreće ka Portoriku i Devičanskim ostrvima, upozorili su meteorolozi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 33°C
Min: 21°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana