Upozorenje:Danas i sutra stiže solarno geomagnetska bura Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 06. 09. 2017. 17:59:29

Intenzivna solarno geomagnetska bura, najavljena za danas i sutra na pdručju Srbije, može da izazove probleme u radu satelitskih i komunikacionih sistema, elektro mreže i distributivnih sistema, meteorološke prilike, ali i na zdravlje ljudi, posebno meteoropata i hipertoničara, pa im se savetuje da postupaju po uputstvima lekara.

suton-iv

 

Kako je saopšteno iz Republičkog geodetskog zavoda, solarna geomagnetska bura može da izazove probleme u radu mobilne telefonije, GPS tehnologija, radarskih sistema i sistema za navigaciju, a bioritmička, radna i fizička aktivnost meteoropata i hipersenzitivnih ljudi mora biti prilagođena situaciji.

Iz Geodetskog zavoda upozoravaju da ovu najavu solarne geomagnetske bure treba iskoristiti za preduzimanje određenih mera.

Geomagnetska opservatorijska merenja je potrebno izvoditi po posebnom režimu rada, navodi se u saopštenju..

Iz Geodetskog zavoda savetuju da „kada znao kakvi e geomagnetski dani najavljuju, onda je lakse pripremiti telo i dušu, da tu uzburkanu magnetizaciju unesu i prenesu u nase živote“.

Navodi se i da u okviru Republičkog geodetskog zavoda postoji organizovana Geomagnetska opservatorija Grocka na kojoj se izvode ispitivanja solarno-geomagetskih poremećaja.

Na osnovu međunarodne saradnje i razmene opservatorijskih geomagnetskih podataka u okviru INTERMAGNET-a, Svetske mreže geomagnetskih opservatorija naša Opservatorija može dati najavu, odnosno prognozu dolarne bure i sa njom pvoezane jonosferske i geomagnetske bure.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 23°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana