Uplata doprinosa veća za 3,4 milijarde od planiranog Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 20. 04. 2017. 14:40:06

Zahvaljujući boljoj zaposlenosti, efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije, uplata doprinosa veća je za 3,4 milijarde dinara u odnosu na planirano, i zato, mogu da se obnavljaju ustanove socijalne zaštite i da se život korisnika učini boljim, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

novac72014072014.jpg

 

„To je povećanje u odnosu na plan za 3,1 odsto. U odnosu na isti mesec prošle godine, to je povećanje od 7,7 milijardi dinara, ili 7,4 odsto u odnosu na planirano.

Zahvaljujući takvoj naplati doprinosa, u kasu PIO fonda, za penzije je iz državnih dotacija povučeno manje 4,95 milijardi dinara“, rekao je Vulin prilikom obilaska Gerontološkog centra u Obrenovcu, u kome lekari RFZO vrše specijalističke preglede korisnika.

Ministar naglašava da to znači da je država skoro pet milijardi dinara više zaradila i da će taj novac sada moći da se potroši na neke druge stvari, zdravstvenu zaštitu, na pomoć onima kojima je potrebna, ili na podsticaje u privredi.

„Zahvaljujući većoj zaposlenosti, boljoj naplati doprinosa, boljoj kontroli doprinosa, uspešnijoj borbi protiv rada na crno, protiv sive ekonomije, kasa PIO fonda značajno je punija i to osećaju svi građani Srbije i zato, možemo da obnavljamo domove kao što je ovaj, da učinimo život korisnika boljim, možemo da kažemo da se u socijalnu zaštitu ulaže više nego ikad, da nijedno socijalno davanje neće biti uskraćeno, naprotiv, već uvećano“, rekao je Vulin.

Istakao je da je Gerontološki centar u Obrenovcu „ostavio i sećanje na poplave iza sebe“, jer je u potpunosti obnovljen i svaki njegov deo funkcionalan i unapređen, te da je Ministarstvo za taj centar obezbedilo novu medicinsku opremu, obnovilo sve što je trebalo, te da sada čak postoji i bioskopska sala za korisnike, a napominje da će se uskoro završiti montaža tri dodatna lifta.

„Tako da, sve što je potrebno za licencu, po najvišim mogućim standardima, ovaj dom će imati i poplave će biti samo jedna ružna uspomena, ali ne čak uvek ni ružna. Biće uspomena, a lepa zato što možemo da se setimo ljudske solidarnosti i koliko je dobrote i hrabrosti tada pokazala čitava Srbija prema Obrenovcu i prema korisnicima centra“, rekao je Vulin.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da su pregledi lekara u centru veoma važna usluga, kako korisnici ne bi bi morali napuštati ustanovu i kako bi njihov boravak bio lakši i funkcionalniji, te da smatra da je to prava stvar, da radno sposobni mogu da prihoduju, da bi najstariji i najmlađi bili pokriveni svom dodatnom negom i onim što država treba da obezbedi.

„Ministar Vulin je posvećen našoj opštini, i posećuje je i inicira nove projekte za nas, što je jako važno, jer veliki broj korisnika u našoj opštini potražuje usluge Ministarstva rada, a važno je reći da su mere ministarstva dovele do toga da imamo rekordno malu nezaposlenost na našoj teritoriji“, rekao je Čučković.

Direktor Sektora za medicinsko veštačenje PIO fonda Dika Kajević rekao je da akcija pregleda traje godinama i daje dobre rezultate, a da je ovoga puta uvedena i nova akcija – pregled penzionera koji imaju potrebu za tuđom negom i pomoći.

Direktor Gerontološkog centra u Obrenovcu Zoran Subotić naglasio je da je obnovljeno sve što je stradalo u poplavama i da su preduzete sve mere kako bi njegova ustanova dobila licencu, te da mu je zadovoljstvo što korisnici provode 24 sata u „uslovnim prostorijama, sa novom opremom, svime što je potrebno za dobar, nesmetan i lep boravak“.

Gerontološki centar u Obrenovcu ima kapacitet 340 korisnika, trenutno je u njemu 305 osoba, a ima 140 zaposlenih.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Petak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana