UNS: NUNS, NDNV, ANEM i LP da ne dovode javnost u zabludu Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 23. 10. 2018. 16:34:30

Udruženje novinara Srbije (UNS) tvrdi da su NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres obmanuli javnost i prekršili dogovor o usaglašavanju stavova članica Koalicije novinarskih i medijskih udruženja tako što su ispod potpisa te Koalicije naveli i Asocijaciju onlajn medija (AOM), koja nije članica.

uns-udruzenje-novinara-srbije

 

„Ovo nije prvi put da se ove članice Koalicije u javnosti lažno predstavljaju pod nazivom Koalicija novinarskih i medijskih udruženja i da umesto UNS-a, najčešće kada reaguju više kao grupa građanskih aktivista nego profesionalna novinarska i medijska udruženja, kao deo Koalicije navode Asocijaciju onlajn medija (AOM)“, navodi u saopštenju Udruženje novinara Srbije.

Time su prekršili pravilo usaglašavanja stavova sa najstarijom i najvećom novinarskom organizacijom u Srbiji, ali i obmanuli javnost, smatra UNS, navodeći da se oni ne protive zajedničkom delovanju potpisnika saopštenja, ali da traže da ova grupa ne zloupotrebljava naziv koji građane može da dovede u zabludu.

Iz UNS-a podsećaju da su i ranije ostalim članicama Koalicije napominjali da se protive uvođenju novih organizacija u Koaliciju, a bez jasnih kriterijuma.

UNS, naime, smatra da NUNS, NDNV, ANEM i Lokal pres nanose štetu novinarskoj profesiji i interesima novinara i medijskih radnika u Srbiji time što, od slučaja do slučaja, najčešće za „politički usmerenu borbu“, kao članice Koalicije predstavljaju i druge organizacije.

Ovakvom reagovanju UNS-a prethodilo je saopštenje kojim su NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM obavestili javnost da su uputili pismo međunarodnim institucijama i organizacijama od Federacije novinara do Saveta Evrope, kao i stranim ambasadama tražeći da se zaustave administrativna uznemiravanja medija putem selektivne upotrebe pravnih mehanizama i zloupotreba od strane Poreske uprave.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 6°C

Slaba kiša

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 12°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana