Umesto u inostranstvu, tretmani „iks“ nožem u Srbiji StudioB,Tanjug,

DruštvoDrustvo Pocetna 22. 07. 2018. 16:57:30

U zdravstvo ćemo ulagati još više, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić, posle obilaska Kliničkog centra, koji je dobio prvi X-nož.Novi Centar za „iks“ nož KCS, čija je izgradnja u toku, počeće sa radom 1. oktobra, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Beograd, 22. jula 2018. -  Predsednik Srbije Aleksandar Vucic obisao je danas radove na obnovi Urgentnog centra Klinickog centra Srbije (KCS) i izgradnji novog Centra za "Iks" noz, jedan od najsavremenijih medicinskih aparata.
U izgradnju Centra za "Iks" noz u KCS i nabavku opreme ulozeno je 800 miliona dinara. Sa predsednikom su Urgentni centar obisli i ministar zdravlja Zlatibor Loncar i ministar unutrasnjih poslova Nebojsa Stefanovic.
 FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

 

„Drugi x-nož bi trebalo da stigne već 1. avgusta i to će značiti da ćemo mnogo ustedeti“, poručio je Vučić.

X-nož je inače, kako je objasnio, precizniji od Gama-noža, a za svaki tretman x-nožem plaćali smo 20.000 evra.

Vučić je poručio i da uskoro treba da bude potpisan ugovor o rekonstrukciji kompletnog Kliničkog centra, te da će, kao sto je Niš dobio najmoderniji KC, tako isto biti i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu,

Jer, kako je rekao, 50 ili 60 godina u KC Srbije ništa nije uloženo, jednom je promenjena stolarija, a i to, kako je naveo, kao i da nije, a to je ustanova s kojom se svaki građanin susreće, te je važno da sve to bude čistije, urednike, bolje opremljeno.

Sadasnji radovi, kojima je, kaže, zadovojlan, koštali su oko 8,5 miliona evra, a kompletna rekonstrukcija koštaće 69 miliona evra, a on očekuje da taj ugovor bude potpisan naredne nedelje.

U Urgentni centar KCS svakog dana dolazi između 17 i 27 hiljada ljudi, i kako je rekao, toliko ulaganje i nije neki veliki novac, ali do sada ništa nije rađeno vise desetina godina.

„Danas radimo sveobuhvatne radove i kupujemo najmodernije aparate i to pokazuje našs veliki i značajni napredak i to će svi nasi ljudi moći da vide svakog dana“, rekao je VUčić.

Poručio je i da je zadovoljan napretkom, pomenuvši da Srbija za zdravstvo izdvaja petinu budžeta i da je zato važno da sve to izgleda mnnogo bolje nego danas.

Pacijenti će, dodao je, biti u mnogo boljim sobama, lekari i medicinsko osoblje takođe, a posebno je istakao da vlada mora da uveri medicinske sestre, jer njihov je posoa najteži, da želi da oni ne odlaze, te da će im omogućiti bolje uslove.

„Zamolio sam članove vlade i premijerku i ministra Lončara, da posebno vodimo računa lekarima i medicinskim sestrama, da se niko drugi ne naljuti, jer mnogo je to težak posao. Hoćemo da zaustavimo odlazak, da kazemo da su Srbiji potrebni, ali i da smo svesni svesni koliko vise treba da platimo“, porucio je.

Jer, citirao je bivšeg guvernera Jelašića, pare ne padaju s kruške, te dodao – država mora da zaradi, a ne da se prostire duže nego što može i sme, jer dovodite zemlju pred bankrot.

„Danas plaćamo cenu tako neozbiljne poltike, ali danas već možemo da trosimo jer smo uradili ozboljne reforme, možemo da trosimo vise, ali i dalje moramo da buzdemo pažljivi da nam se ne ponovi situacija“, poručio je Vučić, te obećao da će u zdreavstvo biti još vise ulaganja.

Umesto u inostranstvu, tretmani „iks“ nožem u Srbiji

Novi Centar za „iks“ nož KCS, čija je izgradnja u toku, počeće sa radom 1. oktobra, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

To je aparat koji će tretirati sve tumore u organizmu, osim na glavi, koji su manji od pet centimetara i nalaze se na mestu u telu gde ne mogu da se operišu.

Nova zgrada prostiraće se na 700 kvadrata, u kojoj će biti nož, kao i sva prateća oprema.

„Do sada su pacijenti morali u inostranstvo, a tretman na tom aparatu koštao je minimum 20.000 evra. Sada će moći to da urade ovde, sa zdravstvenom knjižicom, besplatno“, rekao je Lončar i podsetio da se pored tog centra nalazi i Centar za gama nož.

Ministar je zahvalio predsedniku Aleksandru Vučiću na poseti KCS i podršci unapređenju srpskog zdravstva, kao i na tome što, kako je rekao, ne živi u virtuelnom svetu i što se ljudima u zdravstvu ne obraća preko društvenih mreža, već dolazi u posetu, upoznaje se sa problemima i radi sve što može da pomogne.

Lončar je dodao da je obezbeđeno i 1,6 miliona evra za obnovu Urgentnog centra, navodeći da je crep na zgradi stariji od 60 godina, dok je sama zgrada iz 1903. godine.

Pojasnio je da se u ovoj prvoj fazi rekonstrukcije, obnavlja fadada, menjaju prozori i podovi, tavanski prostor se adaptira u lekarske sobe, dok će lekarske postati sobe za pacijente.

Direktor KCS Milika Ašanin istakao je da su Klinički centar Srbije i Urgentni centar jedine ustanove koje nikada tokom najopsežnijih radova, poput onih koji se sada izvode, nisu zatvorili svoja vrata za pacijente.

Naveo je da je osim radova na izgradnji Centra za “iks” nož i obnovi fasade Urgentnog centra, završena intenzivna nega „šok B” UC, kao i odeljenje Hirurgije 2, pri kraju su radovi na Nefrologiji koji će biti delovi Centra za transplantaciju organa u KCS.

Pored toga, očekuje se početak radova na obnovi Ginekološko-akušerske klinike KCS, kao i na Neurohirurškoj klinici, uz potpisivanje ugovora za rekonstrukciju Kliničkog centra.

Predsednik Vučić je zahvalio ministru Zlatiboru Lončaru, državnom sekretaru dr Vladimiru Ðukiću, kao i direktoru Kliničkog centra Miliki Ašaninu na naporima koje ulažu u unapređenje srpskog zdravstva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana