Vulin:Vojna neutralnost – najteža, ali i najčasnija pozicija Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 06. 01. 2019. 08:07:03

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će, dok je Aleksandar Vučić vrhovni komandant vojske i predsednik Srbije, a on ministar obrane, Srbija biti vojno neutralna.

Vulin je, u intervjuu za praznično božićno izdanje „Večernjih novosti“, rekao da je to najteža pozicija, ali i najčasnija.

„Vučić kao niko pre njega ume da vodi tako hrabru politiku“, poručio je Vulin.

On je istakao da Vojska Srbije uživa veliko poštovanje u svetu i da se krug njenih prijatelja polako, ali sigurno širi.

Prema njegovim rečima, prijateljstvo na Istoku ne sputava kontakte i saradnju Srbije i na Zapadu, i obrnuto.

„Neki nas vole, neki nemaju emociju prema našem narodu i vojsci, ali svi poštuju Vojsku Srbije, posebno oni koji su je videli na delu“, rekao je Vulin.

Komentarišući proteste opozicije u Beogradu, Vulin je naveo da je demokratsko pravo građana da učestvuju u protestima i da bi on, da odlučuje, što pre raspisao izbore.

„Primećujem da se partije iz bivšeg DOS-a kriju iza njih jer znaju da bi se sve raspalo ukoliko bi se legitimisale kao njihovi organizatori. Građani u njih nemaju poverenja“, naveo je Vulin.

On je dodao da je u toku stvaranja velike Albanije, da se Srbija suočava s pokušajima komadanja zemlje, nemire u Republici Srpskoj i da je neshvatljivo da neko pokušava da razbije stabilnost Srbije, jedinstvo i da „otvori vrata za vršljanje stranih službi“.

„Izbori su zato uvek lekoviti“, poručio je Vulin.

Vulin je govorio i o tome zašto na terenu nosi uniformu, navodeći da to čini iz praktičnih razloga, a otkrio je i kako se njegova odeća našla u agendi briselskih razgovora Beograda i Prištine.

„Kada sam bio direktor Kancelarije za KiM moja odeća je puno smetala Albancima, jer ih je podsećala na srpsku vojsku. Srbima se sviđala, voleli su da je vide, posebno zastavu na rukavu“, kazao je Vulin.

On je rekao da je u Briselu nekoliko puta otvarano pitanje njegovog oblačenja i da su uvek Albanci insistirali da ništa što liči na državu Srbiju, a vojska to jeste, ne sme da bude viđeno.

Vulin je naveo da će ove godine povećanje plata u VS iznositi devet odsto.

Piloti će, prema njegovim rečima, dobiti i posebne benificije, redovni oporavak, bonove za snabdevanje, kao i bolje uslove za rešavanje stambenog pitanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 23°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana