Ukazana čast Vučiću na Samitu u Sofiji, prvi govorio domaći mediji

PolitikaPolitika Pocetna 17. 05. 2018. 10:44:53

Predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ukazana izuzetna čast da prvi govori na Samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji. Vučić govorio pre nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona koji se ,u svom obraćanju, dva puta pozvao na predsednika Vučića.

vucic-cerar-tanj

foto Tanjug (AP Photo Virginia Mayo, Pool)

Lideri EU i Zapadnog Balkana danas u Sofiji razmatraju dalje korake približavanje našeg regiona Uniji.

Inače, predsednik  Vučić razgovarao je prethodno sa ambasadorom Španije u EU, Pablom Garsijom, kome je u dugom i srdačnom razgovoru zahvalio na svemu što zvanični Madrid čini za Srbiju.

Španija je jedina članica Evropske unije, čiji premijer Marijano Rahoj ne učestvuje na samitu EU – Zapadni Balkan, već tu zemju predstavlja ambasador Garsija.

Razlog za Rahojev izostanak je Kosovo.

Španski premijer kategorički je odbio da sedi za istim stolom sa Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom samoproglašene „države Kosovo“, da se fotografiše ili razgovara sa njima.

Rahoj je juče boravio u Sofiji, kada se sastao sa lokalnim liderima i prisustvovao svečanoj večeri.

Tajani i Vučić o evropskom putu Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Sofiji sa predsednikom Evropskog parlamenta Antonijem Tajanijem sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije i njenom budućem članstvu.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao da je moguće postići dogovor o pristupanju Srbije članstvu u EU do 2025. godine, što je inicijalni datum koji je sadržan u Strategiji EU o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana, usvojenoj u februaru ove godine, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

„Optimista sam povodom vašeg članstva“, rekao je Tajani i istakao da je predložio paket od 10 milijardi evra za infrastrukturne projekte na Zapadnom Balkanu, kao i da je Srbija važna za Evropu.

Predsednik Vučić zahvalio je predsedniku Evropskog parlamenta Tajaniju na ohrabrenju i podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu.

Važno je raditi na vladavini zakona i to će pomoći bržim evropskim integracijama Srbije, zaključila su dvojica sagovornika.

 

Vučić razgovarao sa premijerom Švedske Levenom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao u Sofiji sa predsednikom Vlade Švedske Stefanom Levenom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim reformama, poslovanju švedskih kompanija u Srbiji, evropskom putu i o stanju dijaloga sa Prištinom.

Predsednik Vučić zamolio je švedskog premijera da ohrabri investitore da u većem broju ulažu u Srbiju i zahvalio na podršci Švedske evropskom putu Srbije.

Premijer Leven pozdravio je ekonomske reforme u Srbiji, kao i napredak na polju evrointegracija, ponudivši pomoć svoje zemlje u daljem procesu.

 

Vučić u Sofiji sa Mej i Merkelovom

Predsednik Srbije razgovarao je u Sofiji sa britanskom premijerkom Terezo Mej i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsednik Srbije iskoristio je ova dva dana boravka u Sofiji svaku priliku za razgovor sa liderima EU na Samitu EU-Zapadni Balkan.

Nakon druge plenarne sednice Samita Vučić je razgovarao sa britanskom premijerkom, sa kojom je, u razgovoru izašao na „femili foto“.

Takođe, tokom fotografisanja, a i nakon, Vučić je porazgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Merkelova je, tom prilikom, posvetila najviše vremena, predsedniku Srbije, iako su neki drugi učesnici Samita pokušavali da sa njom razgovaraju nakon fotografisanja.

 

Han: SRB ključni igrač za regionalnu stabilnost

Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han napisao je na Tviteru, povodom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na samitu EU-Zapadni Balkan u Sofiji, da „Srbija ostaje ključni igrač za regionalnu stabilnost“.

„Zajedno ćemo iskoristiti podsticaj stvoren današnjim samitom“, naveo je Han na ovoj društvenoj mreži.

On je uz tvit postavio i fotografiju razgovora sa Vučićem i predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i naveo da su razgovarali o narednim koracima Beograda, uključujući vladavinu prava.

U narednoj poruci na Tviteru Han je postavio fotografiju na kojoj je pored njega, Vučića i Tuska prikazan i kosovski predsednik Hašim Tači.

„Sveobuhvatna, obavezujuća normalizacija između Srbije i Kosova ključ je za regionalnu stabilnost i napredak na njihovim putevima ka EU“, napisao je Han uz tu fotografiju.

 

Sastali se Vučić i Plenković

Predsednik Srbije Vučić, razgovarao je i sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o bilateralnim odosima i evropskim integracijama.

„U Sofiji pred početak samita EU Zapadni Balkan razgovarao sam i sa predsednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem  o bilateralnim odnosima i evropskim integracijama“, objavljeno je na Vučićevom Tviter nalogu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana