Udovičić: Stopa nezaposlenosti mladih 47 odsto

Ekonomija 10. 03. 2016. 13:12:18

Stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine je 47 odsto, rekao je ministar omladine i sporta Vanja Udovičcih i pozvao privrednike da daju šansu mladima za praksu, a potom i za zaposlenje.

vanjaudovicic10032016.jpg

Privatnici kažu da su očekivanja mladih posle završenog fakulteta ogromna, a ne mogu svi da budu direktori, menadžeri sa velikim platama, a s druge strane nemaju adekvatna znanja za posao za koji apliciraju, rekao je Udovičić na plenarnoj sednici Kopaonik biznis forumu

Prema njegovim rečima, došlo se do podatka da mladi nisu mnogo spremni da prihvataju sugestije i nova znanja.

Ti zaključuci su dobijeni nakon razgovora sa predstavnicima najuspešnijih kompanija u Srbiji o uzrocima slabog zapošljavanja mladih, objasnio je ministar.

„U saradnji sa civilnim sektorom izrađen je Nacionalni program za zapošljavanje mladih do 2020, a cilj je da se pokrenu institucije, kompanije, organizacije, da se daju smernice kako delovati da bi se nezaposlenost mladih smanjila“, rekao je on.

Udovičić je kazao da je neophodno da se popravi sistem, ali i sistem vrednosti kod mladih, navodeći da je bila situacija kada su deca čekala da uzmu autogram od navijača, a ne od sportista.

„Kada pričamo o rešenjima, mislim da ne možemo doći do rezultata ako nismo ujedinjeni, pre svega kao vlada, sa nevladinim i privatnim sektorom“, rekao je Udovičcih.

Ministar je pozvao privrednike da daju šansu mladima.

„Pozivam sve vas da date priliku mladima da prime znanje“, rekao je Udovičić i dodao da se mora poboljšati praksa jer samo pojedine srednje škole i fakulteti imaju zaključene ugovore o praksi.

Dešavalo se, rekao je Udovičić, da mladi sa državnih fakuletata nisu znali osnovne stvari, ni računovodstvo ni finansije u praksi, već samo teorestki.

On je naveo i da bi trebalo prilagoditi obrazovni sistem tržištu.

 

Udovičić: Uskoro Fond za razvoj sporta

Udovičić je izjavio da će uskoro biti formiran Fond za razvoj sporta, koji će omogućiti izgradnju objekata za besplatno bavljenje sportom.

U Srbiji ima 327 nezavršenih sportskih objekata, tako da će sredstva iz Fonda moći da se koriste i za zavrsetak izgradnje, naveo je Udovičić na Kopaonik biznis forumu.

„Mi smo kao Ministarstvo već pokrenuli projekat „Završi započeto“. Prošle godine smo završili dva objekta, ove godine ćemo raditi još dva“, rekao je Udovičić.

Prema njegovim rečima, Zakonom o sportu koji je nedavno usvojen, dobijena je mogućnost da se napravi nacionalni Fond za razvoj sporta i posebno je naglasio da će finansiranje biti transparentno.

Govoreći o tome šta bi trebalo da se gradi, Udvočić je naveo da se pokazalo da je najisplativiji sportski objekat biciklistička i pešačka staza na Adi Ciganliji, jer je koristi veliki broj ljudi.

„Mi treba da gradimo takve objekte u Srbiji“, istakao je ministar.

Naglasio je da to nije samo pitanje zdravlja nacije već i povećanja prihoda od turizma u Srbiji.

„Sport je trenutno u Srbiji najveći turistički potencijal i turistička realnost. U ovom trenutku imamo 250.000 registrovanih sportista, ti sportisti cele godine treniraju, ali i putuju širom Srbije, takmiče se, idu na kampove…“, prokomentarisao je Udovičić.

Plan je da se da motiviše što više ljudi, da uđu u projekat i da finansiraju izgradnju sportske infrastruktre u Srbiji, naveo je ministar.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 13°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana