U Zagrebu protesti i napetost, sprečen incident Studio B , Tanjug

RegionRegion Pocetna 12. 02. 2018. 13:21:18

U centru Zagreba protesti protiv Vučića sa uvredljivim parolama i ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Protesti me nisu uznemirili, rekao Vučić i poručio hrvatskom narodu da nije nikakav četnik, i da to nije bio niko u njegovoj porodici, koja je stradala u oba prošla rata. Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj napravio incident, kada je pokušao da presretne predsednika Srbije na ulasku u Sabor. 

zagreb-vucic

Kamere su naime pratile predsednika Vučića koji je pešice pošao iz sedišta hrvatske vlade preko Markovog trga do zgrade hrvatskog parlamenta, a na snimku se samo čulo kako Bulj dobacuje nešto Vučiću, ali, pošto ga je obezbeđenje zadržalo dalje, nije se moglo razumeti šta je doviknuo.hrvatska-zastave-srbija

Poseta srpskog predsednika događa se, kako ocenjuju hrvatski mediji, u nikad lošijoj atmosferi, kad je reč o posetama stranih šefova država ili vlada. Osim značajnih razlika po svim pitanjima iz bilateralnih odnosa, negativnom okviru doprinose i najave protesta zbog Vučićevog boravka u Zagrebu.

Na ulicama glavnog grada Hrvatske od jutros je primetno pojačano prisustvo policije, duž trase kojom će se kretati njegov eskort, a ispred institucija su i policijske trake, koje sprečavaju parkiranje i, praktično, prilaz. Deo grada gde su vlada i Sabor, međutim, praktično je potpuno zatvoren, a na Markovom trgu, između njih, i okolnim ulicama nema nikog, izuzev novinara i policije.

Na Trgu Bana Jelačića održan protest protiv posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u organizaciji braniteljskih udruženja. Do 400 učesnika odslušalo je govor Vjekoslava Magaša, pored kojeg neko drži transparent na kojem piše – „Srbija mora odgovarati za genocid u Hrvatskoj i platiti ratnu odstetu“. Obratila se i predsednica Udruženja udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Rozalija Bartolić. Dosta demonstranata bilo je ogrnuto je šahovnicama, neki su u jaknama HOS-a, a istaknuta je i jedna zastava sa ustaškim natpisom „za dom spremni“.

Dvodnevnu posetu predsednika Srbije Hrvatskoj prati novinar Studija B Aleksandar Simić, koji je osim zvaničnog dela posete bio i na ulicama Zagreba.

Dok Evropska komisija pozdravlja posetu Vučića Hrvatskoj, a Karl Bilt je ocenjuje kao važnu, ali veoma tešku, mediji u Hrvatskoj nastavljaju sa pravljenjem skandala. Osim što veličaju ustaške proteste koji su slavno propali, otvoreno napadaju i srpske novinare, do te mere da pitanje postavljeno Vučiću na kzn nazivaju huškanjem, a novinara naše kuće Alesandra Simića, nazivaju ratnim huškačem. Histeriju zbog dolaska predsednika Srbije, mediji u Hrvatskoj nastavljaju, izmedju ostalog, i komentarima da je ponašanje Vučića bilo arogantno i bahato. U jednom od retkih pozitivnih tekstova Vučić je sa Kitarovićkom označen kao predsednik koji je stavovima porazio hrvatsku desnicu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana