U užem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“ 12 knjiga Tanjug

Objavljeno: 09.01.2018. 11:08 Izmenjeno: 09.01.2018. 11:08

U užem izboru za nagradu „Zlatni suncokret“ za 2017. godinu našlo se 12 knjiga od preko 200 naslova koje je razmatrao žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).

Sa svojim romanima kandidati za „Zlatni suncokret“ su Predrag Marković sa delom „Zavodnik ništavila“ u izdanju kuće „Solaris“ iz Novog Sada, Vida Ognjenović („Maksimum“, Arhipelag, Beograd), Bojan Krivokapić („Proleće se na put sprema“, Red box, Beograd), Franja Petrinović („Popravljač ogledala“, Akademska knjiga, Novi Sad) i Vladimir Pištalo („Sunce ovog dana“, Agora, Zrenjanin).

U užem izboru su i pesničke zbirke „U obruču“ Bojane Stojanović Pantović (Povelja, Kraljevo), „Skrivenosti“ Nikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i „Mapa“ Gojka Božovića (Povelja, Kraljevo), kao i zbirke priča „Naknadne istine“ Darka Tuševljakovića (Arhipelag, Beograd), „Kao u sobi sa ogledalima“ Vladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd) i „Put u juče“ Tibora Varadija (Akademska knjiga, Novi Sad).

Žiri je u uži izbor uvrstio i knjigu eseja „Preko veka“ Dragana Hamovića (Povelja, Kraljevo).

Knjige iz užeg izbora za „Zlatni suncokret“ svedoče, kako je primetio žiri, o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti.

Primetno je da srpska proza, ukleštena između tržišne matematike i spisateljskog nadahnuća, nastoji da osvoji dubinske slojeve krize u kojoj živimo, te da polako napušta istorijski patos koji joj je bio svojstven poslednjih decenija, ocenili su članovi žirija.

Utisak žirija je da je prekomernost istorije prizvala realizam i time nanela štetu smelosti pripovedača da eksperimentišu sa formom, jezikom, strukturom.

U poeziji, kako navode, često prepuštenoj maniru i osuđenoj na samodovoljnost, vlada zrelost izraza, svedenost, učenost, a pomalo joj nedostaju otresitost i mudra, pesnička ludost.

Prema oceni članova žirija, knjige uvrštene u uži izbor se izdvajaju zbog smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča.

Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara, a nagrada, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

Kompanija „Vital a.d.“ nastavlja da podržava značajno književno priznanje, u javnosti poznato i kao „Vitalova nagrada“, koja se dodeljuje 21. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Svetlana Slapšak za roman „Ravnoteža“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slaba kiša

Trenutna temperatura 15°C

Slaba kiša

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana