U Srbiji trenutno 450 maloletnih migranata bez roditelja Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 20. 06. 2019. 11:36:30

U Srbiji trenutno boravi 451 dete migranata bez roditeljskog staranja, izjavio ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

On je, povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica, obišao centar za smeštaj stranih maloletnih lica bez pratnje roditelja na Čukarici u kojem boravi 11 dece od 10 do 17 najviše iz Aganistana.

Ðorđević je rekao da je od početka migrantske krize 2015. kroz Srbiju prošlo mnogo dece i da taj godišnje varira od 430 do 500.

Kaže da o maloletnoj deci računa vode tri zavoda i još dve ustanove nevladinih organizacija u kojima je smešteno 26 migranta.

„Prošle godine smo izradili pravilnik kako treba postupati sa maloletnim migrantima od trenutka kada uđu u Srbiju, da znamo ko je zadužen za njih i šta država treba da im pruži od zdravstvene usluge do toga da pohađaju našu školu“, rekao je Ðrođević.

Napomenuo je da svaki od maloletni migranat ima svog „voditelja slučaja“ u centru za socijalni rad, bez obzira da li se nalaze u jednom od tri državna zavoda ili u druge dve ustanove koje vode nevladine organizacije.

„Deca nisu došla svojom voljom, naša dužnost i obaveza je da dok su ovde da im pružimo najbolje mogućnosti za život i nadamo se da će Srbiju nositi u lepom sećanju“, naveo je on.

Upitan da li ima indicija o nekoj novoj migrantskoj krizi ministar je odgovorio da takvih incidija za sada nema, ali da migracije svakako postoje.

Kaže da je migrantska premeštena i da više ne ide kroz Srbiju već kroz BiH jer smatraju da će preko te zemlje, kaka kaže, lakše stići do Zapadne Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana