U Srbiji i dalje na snazi crveni meteo alarm Studio B, Tanjug, Beta

DruštvoDrustvo Pocetna 10. 01. 2017. 12:40:30

U Srbiji je i dalje na snazi crveni meteo alarm ali je situacija povoljnija nego prethodnih dana. U 11 opština na snazi je vanredna situacija zbog problema sa snegom, poslednja opština u kojoj je uvedena je Ivanjica, dok je u opštini Aleksinac ukinuta.

nova-varos-sneg

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predraga Marića danas je izvršena distribucija nafte u ugroženim opštinama na osnovu zahteva koje su poslale Vladi Srbije.

Marić navodi da je i dalje najkritičnije u sjeničko-pešterskoj visoravni zbog visine snežnog pokrivača, kao i zbog činjenice da mehanizacija otežano radi. „Uz ovu pomoć mislim da će ići u pravcu normalizacije“, istakao je Marić.

Kako kaže, broj evakucija se smanjuje, navodeći da je od Badnjeg dana do danas evakuisano 132 ljudi i 72 vozila. Od juče je, kaže, bilo desetak evakuacija.

„Definitivno manje nego prethodnih dana. Očekujemo da će doći do otopljenja od četvrtka, kako se najavljuje iz RHMZ -a i to će doprineti da se situacija u tim mestima koliko-toliko normalizuje odnosno da će mehanizacija moći još efikasnije da radi“, rekao je on.

 

Tutin traži pomoć za sanaciju vodovoda

Predsednik opštine Tutin Šemsudin Kučević zatražio je pomoć vlade i vojske za sanaciju vodovoda koji koriste meštani 20 sela na gornjoj Pešteri, odnosno 400 domaćinstava koji sada nemaju vodu, jer je vodovod zamrznut.

Kučević je Tanjugu rekao da se putevo dobro održavaju, da problem stvara vetar koji pravi nanose, ali da je najalarmantnije stanje s vodom.

Ivanjička sela odsečena od sveta

Sela Smiljevac i Sivčine, u opštini Ivanjica, danima su odsečeni od sveta, a meštani tvrde da ne mogu da odu do grada po lekove i na lekarske preglede.

Smiljevac je selo sa 40 domaćinstava, udaljeno 38 kilometara od opštine Ivanjica, zbog snežnih padavina odsečeno je od sveta, jer snežni nanosi u ovom mestu dostižu visinu i do 2,5 metra.

„Ne možemo da odemo do grada na pregled i po lekove, sve nas je uhvatio grip. Svi putevi su zavejani, sneg je do pojasa“, kaže meštanin Matija Četanović.

Objašnjava da su neki meštani očistili prilaze štalama kako bi mogli da nahrane stoku, ali ništa više od toga, a neprohodni su i putevi do seoske škole.

Zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović izjavio je Beti da u selima nema ugroženih meštana i da je lokalna samouprava u kontaktu i sa onima koji žive u najudaljenijim naseljima.

On je rekao i da je zbog niskih temperatura došlo da smrzvanja vodovodnih i kanalizacionih cevi u školama i da nema uslova za održavanje nastave, a da od velikih količina snega i leda nisu očišćeni svi lokalni putevi kojima djaci dolaze do škole.

Mitrović je rekao i da je deo glavnih puteva očišćen i prohodan i da se neprestalno radi ali da ima problema na putevima na Goliji i Javoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Ponedeljak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 12°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana