U prva dva meseca pronađeno 2.870 radnika koji rade na crno Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 18. 03. 2017. 15:05:10

U prva dva meseca ove godine inspekcija rada je imala 7.870 nadzora i pronašla 2.870 radnika koji su radili neprijavljeni- na crno, rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin.

vulin inspekcija hilton

foto printskrin Tanjug

On je tokom obilaska gradilišta hotela Hilton u Beogradu rekao da je na osnovu rešenja inspektora rada prijavljeno 2.560 radnika.

„U martu mesecu posebnu pažnju smo obratili na građevinski sektor i na građevinsku industriju. Na teritoriji cele Srbije kontrolisano je 373 poslodavca i ono što je zabrinjavajuće kod 192 poslodavca pronađeni su radnici koji rade na crno“, rekao je ministar.

On je precizirao da je u martovskim kontrolama pronađeno 612 radnika koji rade na crno, a da su najdrastičniji primeri poslodavac iz Vladičinog Hana koji je od 14 radnika imao 14 neprijavljenih radnika.

„Upozoravamo sve poslodavce, vodite računa da radnike prihavite, da ih zaposlite u skladu sa svim zakonskim propisima, jer se na taj način izbegavaju povrede na radu i problemi koje sigurno morate da imate sa državom ukoliko ne poštujete zakonodavstvo ove zemlje“, poručio je Vulin.

Vreme koje radnik provede u radu na crno, kako kaže, je vreme koje niko ne može da mu nadoknadi, to je vreme bez penzionog, bez socijalnog osiguranja.

„Onda ćemo imati probleme kada budu odlazili u penziju ili trebali da ih lečimo- njih i članove porodice. Još jednom apelujem na poslodavce i sindikate da svi zajedno radimo u istom pravcu – što više zaposlenih radnika, to više bezbednih tradnika i to je uspešnija Srbija“, rekao je Vulin.

Vulin je danas zajedno sa inspektorima rada obišao gradilište hotela Hilton u Beogradu, koji je primer dobre prakse po pitanju prijave radnika i njihove bezbednosti na radu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 4°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana