U požaru u Londonu 79 osoba nastradalo ili nestalo Tanjug

SvetSvet Pocetna 19. 06. 2017. 12:07:40

Britanska policija saopštila je danas da je 79 osoba nastradalo ili nestalo u požaru koji je zahvatio višespratnicu u Londonu, prošle nedelje, čime je broj poginulih povećan sa 58, koliko je ranije bilo saopšteno da je nastradalo u nesreći.

london-pozar-dim

 

„Ovoga jutra, bojim se da moram da kažem da se veruje da je 79 osoba ili nastardalo ili nestalo, a sa žalošću moram da pretpostavim da su i oni poginuli“, rekao je policijski komandant Stjuart Kandi, preneo je AFP.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je juče da je požar u višespratnici u prestonici prouzrokovan „greškom i nemarom“. Kan je posetio crkvu koja se nalazi u blizini 24-spratne zgrade „Grenfel tauer“ gde je prisustvovao službi održanoj u znak sećanja na žrtve požara koji je izbio u sredu. Tom prilikom priznao je da se lokalna zajednica oseća „frustrirano i besno“ zbog toga kako se reagovalo na nesreću, preneo je AFP. „U zajednici vlada osećanje da je prema njima odnos bio loš jer su neki od njih siromašni. Ta tragedija je mogla da se spreči i nije morala da se dogodi, a tragedija koju gledamo je posledica grešaka nemara političara i vlade“, kazao je Kan.

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je nešto ranije da je vlada poštovala bezbednosne preporuke donete 2009, a da će izmene sigurnosnog protokola biti moguće tek nakon zvannične istrage o požaru.

Opozicioni političari optužuju vladu da je ignorisala bezbednosne preporuke koje su donete 2009. i revidirane 2013. kada je još jedan požar u Londonu usmrtio šest osoba, ali Hamond tvrdi da to nije tačno.

„Očigledno je da smo te preporuke razmotrili kao i to što se sa njima dogodilo. Po mojoj proceni, mi smo korektno i primereno odgovorili na te preporuke“, rekao je Hamond za BBC.

Oko 600 ljudi živelo je 120 stanova u oblakoderu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 28°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 30°C
Min: 18°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana