U ponoć počinje izborna tišina u Makedoniji Tanjug

RegionRegion Pocetna 13. 10. 2017. 11:14:37

Političke partije u Makedoniji su u završnici kampanje, izborna tišina počinje u ponoć uoči lokalnin izbora koji će bti održani u nedelju, 15. oktobra.

skopljevlada18052015.jpg

Ovo su šesti po redu lokalni izbora od proglašenja nezavisnosti Makedonije, a građani će imati priliku da biraju gradonačelnike i predsednike u 80 gradova i opština i Gradu Skoplju, kao zasebnoj jedinici lokalne samouprave sa 10 gradskih opština, od kojih su dve sa većinskim albanskim stanovništvom – Saraj i Čair.

Prema procenama analitičara, najžešća bitka vodiće se u makedonskoj prestonici, gde će se za poziciju gradonačelnika takmičiti osam kandidata iz različitih političkih partija.

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čoveka Skoplja kandidati dve najuticajnije makedonske partije – opozicone VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i SDSM, stranke na vlasti, aktuelnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Inače, Trajanovski je u kampanji obećao da, ako teći put preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamenika će imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će, kako je rekao, biti zadužen za direktnu komunikaciju sa albanskom zajednicom u makedonskoj prestonici.

Makedonski mediji podsećaju da je kandidat SDSM Šilegov je u kampanji istakao da će na mestu gradonačelnika, ako bude izabran, zalagati za razvoj grada koji, kako je rekao, mora ispuniti standarde modernog evropskog grada.

Od osam kandidata u trci za gradonačelnika Skoplja su tri kandidata albanskih političkih partija – pokreta Besa, Saveza za Albance i Demokratske partije Albanaca, dok je Demokratska unija za integracije, Ali Ahmetija, sugrađane pozvala da podrže Šilegva.

Ostaje jedino da se vidi da li će gradonačelnnik Skoplja biti izabran u prvom ili će biti održan i drugi izborni krug.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 21°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana