U Narodnoj biblioteci se otvara Centar slovenskih kultura Tanjug

KulturaKultura Pocetna 28. 02. 2018. 09:55:39

Narodna biblioteka Srbije danas slavi 186 godina postojanja i tim povodom biće otvoren Centar slovenskih kultura, drugi, posle Moskve, a direktorka projekta Andreja Rihter naglašava da će on biti mesto na kome će moći da se dobiju sve informacije vezane za kulturu 13 zemalja – članica Foruma slovenskih kultura.

narodna72017092014.jpg

Narodna biblioteka Srbije je prošle godine zabeležila 12.276 novih upisanih clanova, a od početka ove godine kroz čitaonicu nacionalne biblioteke prošlo je 179.160 čitalaca, među kojima je najviše studenata.

Nacionalna biblioteka čuva oko šest miliona knjiga i publikacija, zbog čega joj je neophodan novi depo, a postoji ideja i o izgradnji objekta gde bi se nalazio Muzej srpske književnosti.

U Centru u okviru Narodne biblioteke Srbije, prema rečima Rihter, održavaće se predavanja, izložbe, filmske projekcije, radionice, sastanci sa umetnicima i naučnicima, tematski klubovi na slovenskim jezicima za odrasle i decu.

Centar je osnovao Forum slovenskih kultura, međunarodna organizacija sa sedištem u Ljubljani, koja ujedinjuje 13 država, na čijim teritorijama živi oko 300 miliona Slovena.

Članice Foruma su Srbija, Slovenija, Rusija, Belorusija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Makedonija, Poljska, Slovačka i Ukrajina.

Kao neprofitna i nevladina organizacija Forum je osnovan 2004. godine s idejom očuvanja i razvoja kulturnih vrednosti i tradicije slovenskih zemalja.

Za cilj ima saradnju slovenskih zemalja, jačanje kulturne razmene i izradu zajedničkih projekata.

„Naša misija je oživljavanje kreativnosti slovenskih kultura. Mi gradimo mostove između država, između ustanova, između pojedinaca. Mi smo 2004, kada smo počeli da radimo, bili uvereni da se ne poznajemo dobro. Mostovi su bili prekinuti i posle 14 godina ti mostovi su ponovo tu“, istakla je Rihter u intervjuu Tanjugu.

Ona naglašava da je to i put da se sve slovenske zemlje zajedno predstave Zapadnoj Evropi, Americi, Brazilu, Aziji, jer „smo zajedno mnogo jači, posebno kada su u pitanju mali narodi“.

Iako je Rusija ušla u Forum slovenskih kultura među poslednjima, prvi Centar slovenskih kultura je otvoren u Moskvi u Sveruskoj državnoj biblioteci inostrane literature „Margarita Ivanovna Rudomino“ i tokom godinu dana imao je više od 25.000 posetilaca.

Rihter naglašava da su sve slovenske zemlje drugačije i da će zbog toga i način funkcionisanja centra u Moskvi i centra Beogradu biti drugačiji, u čemu i jeste vrednost tog projekta.

„Najbitnije je što svi imamo svoje jezike. Na zapadu slovenski jezici su postali poznati 2004. kada su tri slovenske države (Češka, Slovačka i Slovenija) primljene u EU. Govorimo različite jezike, pišemo latinicu i ćirilicu, ćirilica nije ista u Rusiji, Bugarskoj i Srbiji. To su priče koje možemo zajedno mnogo lakše da predstavimo, jer ako mi Sloveni nećemo drugima da pričamo svoje priče, onda će drugi pričati uz mnogo negativnih predrasuda o nama. Zato je Forum tu da otvara vrata i omogući da ispričamo svoju priču“, objasnila je ona.

Tokom 14 godina, koliko postoji Forum, slovenske države su se povezale u oblasti bibliotekarstva, izdavaštva i baštine.

Jedan od dva najvažnija projekta u okviru Foruma slovenskih kultura je nagrada ““Živa““ za nabolji slovenski muzej, koju je 2014. godine dobila Galerija Matice srpske iz Novog Sada, a Muzej istorije Jugoslavije 2015. godine dobio je specijalnu „Živa“ nagradu za efikasno korišćenje resursa.

Projekat, po kome je Forum slovenskih kultura možda i najpoznatiji, jeste edicija 100 slovenskih romana.

U okviru te edicije objavljene su knjige 108 autora na devet jezika uz pomoć brojnih izdavačkih kuća, među kojima je i srpski izdavač „Arhipelag“.

Rihter je navela da će se u predstojećem periodu posvetiti mladima, filmu, arhivima, novim tehnologijama, ali prvenstveno promociji dosadašnjih rezultata i budućih planova u čemu će, kako je istakla, veliku ulogu imati upravo Centra slovenskih kultura u Beogradu.

Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije danas će biti objavljen dobitnik nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik“ i lista najpozajmljivanijih knjiga, a upravnik nacionalne biblioteke Laslo Blašković potpisaće Sporazum o saradnji sa Forumom slovenskih kultura i Memorandum o razumevanju sa Nacionalnom bibliotekom Bugarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 25°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 17°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana