U Kosovskoj Mitrovici otvoreno Savetovaliste za decu i mlade Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 04. 12. 2017. 16:10:17

Sredstvima Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici otvoreno telefonsko Savetovalište za decu i mlade, prvi servis te vrste u južnoj pokrajini, čiji će cilj biti zaštita dečjih prava i sprečavanje zlostavljanja, zanemarivanja i svih oblika nasilja.

kosovska-mitrovica-kim

Centar je otvoren na Medicinskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, a projekat je realizovan u saradnji sa Udruženjem za lokalnu inicijativu i volonterizam.

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Slađana Marković-Stojanović rekla je da će u početnom periodu kol-centar raditi od 8 do 17 časova, a da bi ubrzo ova usluga trebalo da bude dostupna 24 časa.

“Kada budemo imali više od 30 savetnika na raspolaganju koji će moći da pokriju celodnevni rad SOS linija, radiće 24 časa dnevno. Savetnici će moći i od kuće da odgovaraju na pozive“, rekla je Marković-Stojanović.

Prema iskustvima sličnih savetovališta, deca i mladi se, kako je rekla, za pomoć obraćaju uglavnom zbog nerešenih porodičnih relacija, vršnjačkog nasilja, psiho-socijalnih problema, problema u učenju, diskriminacije…

“Deca će moći da se jave sa bilo kog telefonskog aparata pozivanjem broja 0800 220 023 i poziv je besplatan. Razgovaraće sa savetnikom koji nije neko ko daje rešenje problema, već neko ko pokušava na sve moguće načine da zajedno sa detetom dođe do najboljeg načina rešavanja problema“, rekla je Marković-Stojanović.

Precizirala je da će posao savetnika obavljati uglavnom studenti završnih godina medicine, psihologije i pedagogije.

Dekan Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Rade Grbić istakao je da je ovaj protejekat potpuna novina na području Kosova i Metohije.

„SOS linija posebno je značajna za decu u enklavama koja žive u teškim uslovima i svakodnevno se susreću sa problemima. Bitno je da će i oni moći da zatraže pomoć za bilo koji problem koji imaju“, kazao je Grbić, dodavši da je veoma značajno to što će između onih koji se budu obraćali za pomoć i savetnika angažovanih u centru neće postojati veliki generacijski jaz.

“Koncept čitavog projekta jeste da su mladi upravo najotvoreniji prema svojim vršnjacima i da na taj način postignemo da se deca vezano za bilo koji problem obraćaju upravo ovom savetovalištu“, naglasio je Grbić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Oblačno

Trenutna temperatura 2°C

Oblačno

Četvrtak
Moguć sneg

Max: 4°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana