U Konaku kneginje Ljubice izložba o Anastasu Jovanoviću Beoinfo

KulturaKultura Pocetna 13. 11. 2017. 14:36:45

U okviru obeležavanja 200 godina od rođenja prvog srpskog litografa i fotografa Anastasa Jovanovića (1817–1899), Muzej grada Beograda priredio je veliku jubilarnu izložbu „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji” koja će biti otvorena danas u 19 časova u Konaku kneginje Ljubice.

Anastas-fotograf-greb

Autor izložbe je Danijela Vanušić, viši kustos Muzeja grada Beograda. Na izložbi će biti predstavljeno oko dve stotine originalnih radova umetnika, crteža, akvarela, talbotipija, fotografija, stereoskopskih snimaka i ličnih predmeta iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Izbor dela izvršen je u svetlu novog sagledavanja i razumevanja složene društvene i umetničke delatnosti Anastasa Jovanovića na polju razvoja medijske kulture i umetnosti. Na ovoj izložbi, posle više od tri decenije, publika će imati priliku da ponovo vidi neka od najznačajnijih umetničkih ostvarenja, ali i da se sa nekima upozna po prvi put.

Anastas Jovanović, pionir evropske fotografije, za srpsku vizuelnu kulturu ostvario je nemerljiv značaj. Ne samo da ju je obogatio svojim nebrojenim fotografijama i litografijama, već je i samostalno stvorio neke od ikoničnih prizora modernog srpskog nacionalnog identiteta kao što su likovi kneza Mihaila, kneginje Julije, Vuka Karadžića, vladike Njegoša, kneza Danila, kneginje Perside Karađorđević, Kleopatre Karađorđević, patrijarha Rajačića, mitropolita Petra Jovanovića, Tome Vučić Perišića, Ilije Garašanina, kapetana Miše Anastasijevića, Uzun Mirka, Milice Stojadinović Srpkinje, Branka Radičevića, Ljube Nenadovića, Đure Daničića, Dimitrija Avramovića, Jeremije Stanojevića, Kraljevića Marka, Hajduk Veljka i drugih.

Projekat obeležavanja dva veka od rođenja Anastasa Jovanovića finansijski su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Izložba „Anastas Jovanović – Umetnost i novi mediji” biće otvorena do 28. januara 2018. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Oblačno

Utorak
Oblačno

Max: 16°C
Min: 8°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana