U Francuskoj 38 srpskih stipendista nastaviće školovanje Tanjug

Objavljeno: 17.06.2019. 15:35 Izmenjeno: 17.06.2019. 15:35

U školskoj 2019 – 2020. godini, 38 studenata iz Srbije nastaviće studije u Francuskoj koje će stipendirati francuska Vlada, a studenti su danas u Francuskom institutu upoznati o državi u kojoj će nastaviti školovanje.

Među stipendistima je dvadeset i troje studenata master 2 i doktorata u komentorstvu, koji imaju potpune stipendije, koje podrazumevaju pokrivanje troškova administrativnog upisa na fakultet, socijalnog osiguranja i troškove života u Francuskoj.

Uz postdiplomce, 15 gimnazijalaca otići će u Francusku na osnovne studije, a njihova stipendija podrazumeva da plaćaju istu školarinu kao i francuski studenti – 300 evra godišnje, u odnosu na cenu za strane studente koja iznosi oko 3.000 evra godišnje.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni čestitao je studentima koji su dobili stipendije navodeći da su odradili jako zahtevan posao i dodao da će od sada pripadati porodici od skoro 350.000 studenata koji iz čitavog sveta odlaze u Francusku da studiraju.

Francuska voli reforme, a jedna od važnijih ima za cilj da u Francuskoj godišnje studira pola miliona stranih studenta, rekao je Mondoloni i dodao da je poseban napor učinjen kada je Srbija u pitanju, jer je to zemlja koja je kandidat za evropske integracije.

Prema njegovim rečima, Francuska je četvrta zemlja u svetu po prijemu stranih studenata i zemlja velikih inovacija.

„Pored kulturne baštine koja je poznata, 31 preduzeće iz Francuske se nalazi na listi prvih 500 preduzeća u svetu, a i zemlja je inovacija u oblasti digitalnih tehnologija“, ispričao je Mondoloni i istakao da su studije u Francuskoj visokog kvaliteta, a da nisu skupe kao što je slučaj u nekim drugim zemljama.

Izrazio je nadu da će stipendisti ostati privrženi Francuskoj nakon studija, kao i da će nakon povratka u Srbiju ostati u kontaktu sa Francuskim institutom i postati članovi Udruženja studenata koji su studirali u Francuskoj, a kojih sada ima oko 200.

„Naša želja je da postanete članovi tog udruženja i da nastavite da doprinosite francusko-srpskoj saradnji“, rekao je francuski ambasador.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Viktor Nedović čestitao je u ime Ministarstva svim stipendistima koji su u velikoj konkurenciji obezbedili sebi mogućnost da nastave studije u Francuskoj.

Kako je naveo, značaj obrazovanja za studente u novom okruženju je jako važan kako sa aspekta podizanja njihovih saznanja i iskustva, ali i njihovog uticaja na ono što će se dešavati u zemlji nakon njihovog povratka.

„Ministarstvo prosvete smatra i vidi saradnju sa Francuskom kao jednan od ključnih prioriteta saradnje u međunarodnim okvirima, a saradnja se odvija na mnogim nivoima u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija“, rekao je Nedović i naveo da Srbija i Francuska imaju programe saradnje koji se finansiraju sa obe strane.

Prema njegovim rečima, od stipendista se očekuje da se kroz određeno vreme vrate u Srbiju i da kroz povremene odlaske i komunikaciju sa Francuskom u zemlji nastave razvoj svojih karijera.

„Država pokušava da nađe mogućnost i stvori povoljan ambijent za to, a jedna od bitnih stvari je postojanje Fonda za investicionu delatnost i Fonda za nauku“, kazao je Nedović.

Navodi da Francuska i Srbija imaju programe saradnje koji se tiču mobilnosti, a za koje se očekuje da današnji stipendisti u budućnosti budu nosioci projekta koji nosi ime „Pavle Savić“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana