Babiš: Želimo aktivnu ulogu u oblikovanju politike EU Tanjug

SvetSvet Pocetna 21. 10. 2017. 20:24:28

Pobednik na češkim parlamentarnim izborima Andrej Babiš izjavio je danas da je njegova partija ANO proevropska snaga i da želi da preuzme aktivnu ulogu u oblikovanju politike Evropske unije.Babiš: Višegradska grupa da nađe saveznike na Balkanu

prag2

Babiš je istakao da bi EU trebalo da prestane da govori o „dvobrzinskoj Evropi“ i da treba da više razmisli o tome zašto je Britanija glasala za napuštanje tog bloka, prenosi Rojters.

Na parlamentarnim izborima, koji su juče i danas održani u Češkoj, stranka milijardera i predsednika pokreta ANO Andreja Babiša, poznatog i kao „češki Tramp“, vodi za oko 20 odsto glasova, pokazuju rezultati sa skoro 100 odsto glasačkih mesta, što znači da ANO ima gotovo neprikosnovenu poziciju u pregovorima o budućoj vladi.

Prema rezultatima sa 94,05 odsto glasačkih mesta, stranka ANO je osvojila 30,21 odsto glasova, prenela je britanska agencija.

Babiš je u poslednjoj predizbornoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i socijaldemokratom Lubomirom Zaoralekom, govorio o svojim antimigrantskim stavovima, ali i protiv korupcije.

Babiš je za AFP uoči izbora rekao da je njegovoj stranci potreban maksimalan broj glasova, istakavši da „narod mora da glasa, da shvati da je ovo od suštinskog značaja za sudbinu države“.

„Ne želimo kvote, ne želimo migrante ovde, želimo da zaustavimo migracije i da dobijemo premijera koji će reći gospođi Merkel i gospodinu Makronu da rešenje leži van Evrope. Protiv smo tradicionalnih partija i želeli bismo da im pokažemo da se vlada može voditi na drugačiji način, nego što su naši građani navikli“, rekao je tada Babiš.

Ovog 63-godišnjeg tajkuna, inače, prate skandali poput optužbi da je proneverio evropske subvencije, kao i sumnje da je bio agent komunističke policije u nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Babiš: Višegradska grupa da nađe saveznike na Balkanu

Češki milijarder Andrej Babiš, čija je stranka ANO trijumfovala na parlamentarnim izborima u toj zemlji, kazao je za Rojters da Češka mora da traži partnere izvan centralnoevropske Višegradske grupe sa kojima bi delila stavove po pitanjima poput migracije i kvaliteta hrane.

„Mi moramo da pripremimo teme, predložimo Evropskom savetu šta želimo da promenimo. Udvostručavanje kvaliteta hrane, rešenje za migraciju, borba protiv migracije i druga pitanja“, kazao je Babiš u kratkom intervjuu rađenom u sedištu stranke ANO koja je 29,6 odsto glasoava na izborima održanim ovog vikenda.

Agencija navodi da je Babiš rekao da „svakako ima saveznika u Austriji, gospodinu Kurcu, koji ima isto mišljenje o migraciji“, misleći na pobednika austraijskih izbora konzervativca Sebastijana Kurca.

„Višegradska grupa (Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska) mora da pronađe druge saveznike, potrebne su nam Austrija i druge zemlje, na Balkanu, ili Slovenija, Hrvatska i možda neki drugi“, naveo je Babiš.

Rojters navodi da je Babiš protiv dublje EU integracije i prihvatanja evra, kao i da se pojavila zabrinutost da bi mogao da se pridruži Poljskoj i Mađarskoj u suprotstavljanju EU, ali da on insistira da je ANO proevropska stranka koja je spremna da preuzme aktivnu ulogu u EU.

Navodi se da će ANO imati 78 poslanika u donjem domu parlamenta u kojem je 200 poslaničkih mesta i da će toj stranci biti potrebni partneri za formiranje vlade, ali da je već nekoliko stranaka odbacilo mogućnost učešća u vladi koju bi vodio Babiš, nazivajući ga pretnjom po demokratiju zbog gomilanja poslovne i političke moći.

Rojters navodi da bi Babiš mogao da formira vladu koja bi zavisila od parlamentarne podrške Komunističke partije ili ultradesničarske i anti-EU orijentisane stranke Sloboda i direktna demokratija, ali je on kazao da to ne želi.

„Ne želim da sarađujem s njima“, rekao je pobednik čeških izbora.

Stranka Andreja Babiša vodi na izborima u Češkoj

Stranka milijardera i predsednika pokreta ANO Andreja Babiša, poznatog i kao „češki Tramp“, vodi na parlamentarnim izborima u Češkoj, pokazuju prvi delimični rezultati.

Babiševa stranka osvojila je skoro 32 odsto glasova, saopštili su predstavnici izborne komisije na osnovu obrađenih nešto manje od 31 odsto biračkih mesta.

Na drugom mestu je antievropska, desničarska partija Sloboda i slobodna demokratija (SPD) koja je osvojila 11,6 odsto glasova, prenosi AFP.

Oko 10,6 miliona građana sa biračkim pravom bira 200 poslanika u češkom parlamentu.

U Češkoj nastavljeni dvodnevni parlamentarni izbori

U Českoj su danas nastavljeni dvodnevni parlamentarni izbori na kojima najviše sansi za pobedu ima milijarder i predsednik pokreta ANO (na češkom „da“) Andrej Babiš, poznat i kao „češki Tramp“, jer ankete ukazuju da anti-evropske stranke u Češkoj dobijaju na popularnosti.

Babiš je u poslednjoj debati sa rivalom, ministrom spoljnih poslova Češke i liderom socijaldemokrata Lubomirom Zaoralekom, pričao o svojim anti-evropskim, anti-migrantskim stavovima, kao i protiv korupcije.

Uprkos tome što je optužen za prevaru, u poslednjoj anketi imao je podršku od 25 do 30 odsto glasača, što ga stavlja daleko ispred socijaldemokrata, koji prema anketama imaju oko 12,5 odsto podrške, preneo je AFP.

Prema rezultatima agencije za istraživanje javnog mnjenja Median, Komunistička partija ima podršku oko 10,5 odsto grđana, krajnje desničkarska stranka Sloboda i stranka Slobodna demokratija preduzetnika Tomija Okamure, rođenog u Tokiju – 9,5 odsto podrške birača, dok Piratska stranka ima 8,5 odsto podrške građana.

Biračka mesta su otvorena u 06.00 sati jutros i biće zatvorena u podne, a rezultati se očekuju u večernjim časovima.

Oko 10,6 miliona građana sa biračkim pravom bira 200 poslanika u češkom parlamentu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 13°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana