U Beogradu održana 4. Međunarodna Olimpijada u mentalnoj aritmetici Tanjug

BeogradBeograd Pocetna 16. 06. 2019. 15:42:33

Četvrta „Olimpijada u mentalnoj aritmetici“ na kojoj je učestvovalo preko 1.200 učesnika od četiri do 14 godina iz 15-ak zemalja održana je u Beogradu.

Olimpijadu je otvorio Predsednik Skupštine opštine Zemun, Nenad Vranjevac, pokrovitelj manifestacije, sapštili su organizatori ovog takmičenja.

Vladimir Novicki, jedan od organizatora takmičenja rekao je tom prilikom da beogradska Olimpijada predstavlja jedinstveni događaj i najveće takmičenje ovog tipa u Jugoistočnoj Evropi.

„Manifestacija tradicionalno privlači veliko interesovanje učesnika i javnosti, zahvaljujući atraktivnosti koje donosi nadmetanje u mentalnim veštinama. Takmičari moraju brzo izračunati tačan rezultat, isključivo napamet – bez ikakvih pomagala (papira, olovke ili digitrona). Jedna od najinteresantnijih disciplina je Anzan – takmičenje u računanju dugačkog niza brojeva koji se na ekranu emituju izuzetno visokim brzinama: do 3 broja u sekundi“, rekao je Novicki.

Olimpijada iznedrila je ukupno 36 pobednika u različitim kategorijama, koji su osvojili pehare i medalje i tri nagrade u finalu, čiji su pobednici pored pehara dobili i tablet računare.

Proces učenja brzog računanja zasniva se na drevnoj japanskoj računaljci – abakusu. Na ovaj način, postiže se uspešan trening mozga kreiran sa idejom da se vežbaju različiti mentalni kapaciteti, kao što su: memorija, koncentracija, vizuelizacija, analitičnost i logika.

Organizacija Olimpijade predstavlja veliku čast i priznanje za školu Malac Genijalac, navodi se u saopštenju.

Njeno održavanje dolazi kao kruna uspešnog rada i sjajnih rezultata koje su srpski takmičari ostvarili na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u mentalnom računanju u Nemačkoj, sa kojeg su se vratili kao evropski šampioni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Oblačno

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 19°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana