U Beograd stižu premijer i oko 100 biznismena Baden-Virtenberga Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 14. 04. 2018. 17:53:04

U Beograd u ponedeljak stižu premijer i oko 100 poslovnih ljudi nemačke pokrajine Baden-Virtenberg, treće po veličini u Nemačkoj, ali po ekonomskoj snazi jedan od najbogatijih regiona u Evropi.

privrednakomorasrbije17012015.jpg

 

Ta poseta je još jedan pokazatelj odličnih sveukupnih veza Srbije i Nemačke, a o njenom ekonomskom značaju govori činjenica da je upravo u Baden-Virtenbergu sedište nekih od najznačajnijih svetskih kompanija, poput Dajmlera, Poršea, Boša.

Na čelu delegacije koja će postetiti Srbiju je predsednik Vlade pokrajine Baden Virtenberg, Vinfrid Krečman, koji će biti gost na panel diskusiji o uslovima poslovanja u Srbiji.

On, međutim, ne dolazi sam, već u pratnji stotinak poslovnih ljudi, koji žele da se upoznaju sa ekonomskim mogućnostima Srbije i uslovima za investiranje u našoj zemlji.

Tako će već u utorak deset nemačkih kompanija održati B2B sastanke sa predstavnicima srpskih kompanija.

Među najznačajnijim preduzećima čiji predstavnici dolaze je i „Heller Masćinenfabrik“, jedna od najvećih kompanija iz sektora obrade metala u južnoj Nemačkoj.

Ovo preduzeće, između ostalog, proizvodi CNC mašine za obradu metala, čiji prihod je u 2015. godini iznosio 559 miliona evra i koja zapošljava oko 2.500 ljudi.

Pored ove firme, dolazi i nemački „LIPP“ iz Tanhauzena koja proizvodi mašine za izgradnju rezervoara i silosa kao i „hpTEĆNIK“, Hodapp, LEEN. . .

Preduzeća iz Nemačke će u Srbiji tražiti dobavljače i proizvođače u oblasti metaloprerade, prerade plastike, autoindustrije, vazduhoplovne, građevinske i drvne industrije, kao i iz sektora energetske efikasnosti i informacionih tehnologija.

Nemačka je i inače prvi spoljnotrgovinski partner Srbije u svetu i u robnoj razmeni i u razmeni usluga, a ukupna robna razmena Srbije i Nemacke prošle godine je iznosila gotovo 4,4 milijarde evra.

U Privrednoj komori Srbije (PKS) preciziraju da je srpski izvoz dostigao 1,9 milijardi, a uvoz iz Nemačke 2,455 milijardi evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno naveo da je trenutno 44. 619 radnika u Srbiji zaposleno u nemačkim kompanijama, a da će uz nove investicije u Kragujevcu i Pančevu taj broj premašiti 50. 000.

Precizirao je da je trgovinska razmena dve zemlje u prva dva meseca ove godine uvećana za 12,6 odsto.

Kako kaže, može se očekivati da do kraja 2018. godine dostigne i čitavih pet milijardi evra.

Nemačka statistika kaže da Srbija najveću robnu razmenu i najveći izvoz ostvaruje sa četiri nemačke pokrajine, Bavarskom, zatim sa Baden Virtembergom, Severnom Rajnom Vestfalijom i Hesenom.

U 2017. godini, sa Baden Virtembergom Srbija je imala ukupnu razmenu od 602,3 miliona evra, vrednost izvoza u tu pokrajinu iznosila je 283,8 miliona, dok je uvoz iz nje u Srbiju vredeo 318,5 miliona.

Prema informacijama iz Privredne komore Srbije, a na osnovu podataka Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 925 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici pravna i fizička lica iz Nemačke.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana