U 25 gradova aktivnosti povodom Svetskog AIDS dana Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 30. 11. 2017. 16:40:41

Povodom obeležavanja Svetskog AIDS dana, 1. decembra, pod sloganom „Testiraj se na HIV, jer važno je da znaš“ u 25 gradova širom Srbije biće organizovane preventivne aktivnosti.

srbija72021072014.jpg

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ od početka epidemije, 1985. godine, pa zaključno sa 20. novembrom 2017. godine, u Srbiji je registrovano 3.585 osoba inficiranih HIV-om, od kojih su 1.884 osobe obolele od AIDS-a, dok je 1.105 osoba umrlo.

Kako je saopšteno iz Instituta „Batut“, ove godine organizovano je celodnevno testiranje na HIV u zavodima za javno zdravlje u Beogradu, Subotici, Zrenjaninu i Leskovcu, kao i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Svi zainteresovani građani moći će sutra da se testiraju na HIV i u mobilnim jedinicama u Beogradu, Kraljevu, Šapcu, Zaječaru i Kragujevcu.

U sklopu nacionalne kampanje, u periodu od 17. do 28. novembra 2017. godine u 19 gradova u Srbiji sprovedene su akcije savetovanja i testiranja na HIV u partnerstvu sa zdravstvenim ustanovama i udruženjima, pri čemu je registrovan veoma visok odziv građana.

U tom periodu su testirane 674 osobe (243 osobe u akciji testiranja u tramvaju u Beogradu), od kojih je kod pet osoba rezultat testiranja bio pozitivan na HIV.

U Srbiji je tokom cele godine moguće uraditi dobrovoljno, poverljivo, anonimno i besplatno testiranje na HIV bez uputa u 24 instituta/zavoda za javno zdravlje u centralnim gradovima okruga i u Zavodu za zaštitu zdravlja studenata u Beogradu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 7°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana