Tužilac „prespavao“ podizanje optužnice, islamisti na slobodi Tanjug

RegionRegion Pocetna 09. 07. 2018. 15:31:37

Zbog toga što državno tužilaštvo nije na vreme podiglo optužnice, iz zatvora je pušteno 14 osumnjičenih za terorističko umrežavanje, pomaganje terorista i regrutovanje boraca Islamske države. Među njima je i propovedač mržnje iz Beča, poreklom iz Tutina Nedžab Balkan, koji se naziva Ebu Muhamedom.

bec.jpg-austrija-vesna

Viši pokrajinski sud u Gracu morao je da pusti iz pritvora sve osumnjičene za saradnju sa Islamskom državom koji su uhapšeni tokom nacionalne velike racije pod imenom „Operacija Josta“.

Državno tužilaštvo u Gracu nakon 17-omesečnog procesa istrage nije bilo u stanju da podigne optužnicu i to iako se u tom vremenskom periodu ništa nije promenilo kada je reč o dokazima, kritikovao je Viši sud.

U više navrata je viša sudska instanca zatražila od tužilaštva da istražni postupak privede kraju.

Pošto do podizanja optužnice nije došlo iz istražnog pritvora puštena su lica koja se smatraju veoma opasnim simaptizerima Islamske države.

Inače, Nedžad Balkan, odnosno Ebu Muhamed propovedao je u Beču u jednoj džamiji koja je poznata po radikalizaciji omladine. Tako se u toj džamiji radikalizovao i Austrijanac albanskog porekla Loren K. (19) koji je planirao teroristički napad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 24°C
Min: 12°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana