Tusk: Samit u Sofiji reafirmisaće evropsku perspektivu ZB Tanjug

RegionRegion Pocetna 24. 04. 2018. 21:52:51

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk danas je, posetama Tirani i Podgorici, započeo višednevnu turneju po Zapadnom Balkanu, i poručio da će predstojeći samit u Sofiji reafirmisati „evropsku perspektivu“ regiona.

tusk-markovic

 

Osnovni cilj njegove turneje su priprema za samit EU-Zapadni Balkan, 17. maja u Sofiji, kao i učešće na regionalnom samitu u okviru procesa Brdo-Brioni u Skoplju.

AP podseća da je Evropska komisija prošle nedelje saopštila da su Albanija i Makedonija učinile dovoljan napredak da bi započele pregovore o članstvu u EU.

Tusk je rekao da će put ka članstvu u EU biti težak, ali „vredan napora“.

„Taj proces će više ličiti na trku sa preponama nego na autoput. Ali puna integracija ostaje naša zajednička sudbina“, rekao je Tusk na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

„Nemam sumnje da je u najboljem interesu EU i Albanije da čitav region Zapadnog Balkana bude u potpunosti integrisan“, rekao je Tusk.

Prema njegovim rečima, samit u Sofiji će takođe biti prilika da se razgovara o zajedničkim bezbednosnim izazovima, kao što su krijumčarenje migranata, terorizam i organizovani kriminal.

Tuska je iz Tirane otišao u Podgoricu, gde je u razgovoru sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem poručio da Crna Gora napreduje u procesu evropske integracije.

Podgorica, prema njegovim rečima, uspešno realizuje obaveze koje proističu iz integracionog procesa i time predstavlja dobar primer za države Zapadnog Balkana, prenela je Radiotelevizija Crne Gore.

Donald Tusk sutra boravi u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 6°C

Delimično oblačno

Petak
Pretežno sunčano

Max: 14°C
Min: 4°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana