Turska ratifikuje Sporazum o slobodnoj trgovini sa Srbijom Tanjug

EkonomijaEkonomija Pocetna 08. 09. 2018. 13:33:02

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će 1. oktobra u turskom parlamentu početi ratifikacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Turske, od kojeg se, kaže, očekuje da će doprineti većoj trgovinskoj razmeni između dve zemlje.

ljajic-rasim-sdp

 

Ljajić je u Izmiru, gde je u društvu predsednika truskog parlamenta i turske ministarke trgovine sinoć otvorio Međunarodni sajam privrede, istakao da će ratifikacijom Sporazuma biti stvoren pravni osnov za povoljniji izvoz srpske robe koja se nalazi na carinskom režimu i režimu kvota.

„Na taj način verujem da će biti povećan obim trgovinske razmene koji je prošle godine bio oko milijardu evra, a plan je da dve godine dostignemo blizu dve milijarde evra, a sporazum o slobodnoj trgovini to svakako omogućava“, istakao je Ljajić.

On je naglasio da je u razgovoru sa turskim kolegama dobio uverenje da svi projekti turskih investitora koji su započeti u Srbiji, neće biti prekinuti uprkos trenutnoj ekonomskoj situaciji u Turskoj i čestim oscilacijama turske lire.

„Razgovarali  smo i o kamatnim stopama na kredi kojim bi se finansirala izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo i verujem da se približavamo povoljnoj varijanti tog kredita“, naveo je Ljajić.

Govoreći o Međunarodnom sajmu privrede u Izmiru, na kojem je Srbija prvi put zemlja partner i gde će se turskom tržištu predstaviti oko 30 kompanija iz Srbije, Ljajić kaže da je sajam dobra prilika da Srbija predstavi svoje ekonomske i turističke potencijale, ali i da privuče nove turske investitore i turiste.

“Ovde je bilo susreta sa pojedinim firmama, a već su naše pojedine lokalne samouprave razgovarale o konkretnim oblicima saradnje i dolasku investitora”, rekao je Ljajić.

Ministar je zaključio se da uprkos svim turbulencijama, pre svega u Turskoj, saradnja između Srbije i Turske razvija, unapređuje i da postoji prostor da obim trgovinske razmene bude veći.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 18°C
Min: 5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana