Trivan:Krivične prijave protiv onih koji su sekli stabla Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 01. 05. 2018. 12:37:43

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio da će to ministarstvo predložiti krivične prijave protiv mladića koji su sekli stablo u šumi na Košutnjaku.

Foto Printscreen/Tanjug

Foto Printscreen/Tanjug

Agencija „Tanjug“ zabeležila je bahatost i nedolično ponašanje prema prirodi. Jedan mladić seče sekirom stablo na Košutnjaku. Seča šumskih stabala zabranjena je Zakonom, a predviđene su novčane kazne za to delo.

Trivan je rekao da su nadležne inspekcijske službe JP “Srbijašume“ nakon objavljivanja snimka o incidentu, izašle na lice mesta i utvrdile da je posečeno jedno stablo.

“Izveštaj inspekcije biće prosleđen nadležnim organima, a Ministarstvo će u četvrtak inicirati da se protiv neodgovornih lica podignu krvične prijave“, rekao je Trivan.

“Zaprepašćen sam činjenicom da je neko posekao drvo u park-šumi koja je zaštićena i u kojoj Beograđani vole da provedu današnji praznik“, kazao je ministar.

On je naglasio da je krajnje vreme da promenimo odnos prema prirodi i da šume ne smeju da budu „žrtva“ bahatih ponašanja pojedinaca.

Trivan je izrazio zabrinutost što su izletnici širom Srbije danas palili vatru u šumama, iako je to, kako naglašava, zakonom zabranjeno, kao i da su automobilima ulazili na zelene površine.

“To je, takođe, zabrinjavajuće. Nedostaje nam reda i ova situacija će poslužiti da shvatimo da stvari moraju da se menjaju iz korena“, zaključio je Trivan.

 

Za seču drveta moguće i u zatvor

Čuvarska služba JP „Srbijašume“ i inspekcijske službe Ministarstva poljoprivrede izvršile su uviđaj na Košutnjaku, gde je u ponedeljak mladić sekirom posekao drvo, i zajedno sa policijom se radi na utvrđivanju identiteta počinioca i procesuiranju osoba koje su učestvovale u tome.

Direktor Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede Saša Stamatović kaže da je po prijavi građana čuvarska služba JP „Srbijašume“ koja je, kaže, neprekidno na terenu prethodna tri dana zajedno sa inspekcijskim službama, izvršlila uviđaj i da je utvrđeno da je posečeno jedno stablo i da se nastavlja intenzivna kontrola svih izletišta koja su pod nadležnošću Srbijašuma.

Ukoliko se utvrdi da je posečeno više od jednog kubika drveta, kaže Stamatović, u pitanju je krivično delo za koje je predviđena i zatvorska kazna.

„Inspekcija će odlučiti o tome da li je reč o prekršaju ili krivičnom delu a moguće je po više osnova pisati prijavu jer se radi o zaštićenom prirodnom dobru. Ukoliko je krivično delo, zaprećene su zavorske kazne obzirom da se radi o zaštićenom prirodnom dobru“, kaže Stamatović za Tanjug.

Da je u pitanju prekršaj, pisala bi se prijava i kazna bi bila 100 hiljada dinara, a kako pojašnjava, obzirom da je najverovatnije posečeno više od jednog kubika drveta, što će utvrditi nadležne službe, postoje indicije da se radi o krivičnom delu.

One Response to “Trivan:Krivične prijave protiv onih koji su sekli stabla”

  1. Претужно и трагично kaže:

    Бахатост, неваспитање и некултура на делу. Ово треба санкционисати за пример. На жалост, није имао ко да их васпита, јер су очигледно огледало својих родитеља који нису умели и знали да им пренесу основне ствари о животу у заједници..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Vedro

Trenutna temperatura 8°C

Vedro

Petak
Oblačno

Max: 10°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana